Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Liječenje životinja
  • 01.05.2022. 13:30

Cijene propisanih veterinarskih usluga u javnom savjetovanju - što se mijenja?

Promjene se odnose i na obvezu dodatnog testiranja goveda na tuberkulozu koja se premještaju između dva objekata. Objavljene su cijene pregleda, uzorkovanja, cijepljenje i sličnih zdravstvenih usluga za životinje.

Foto: Bigstock/Eugeni
  • 1.069
  • 87
  • 0

U javno je savjetovanje pušten Prijedlog teksta Odluke o visini naknada za propisane veterinarske usluge kojom se određuju visine naknada za propisane veterinarske usluge koje se financiraju iz sredstava Državnog proračuna, podmiruje ih posjednik ili za provedbe službenog uzorkovanja iz Državnog programa monitoringa rezidua, Plana praćenja kakvoće mora i školjkaša te Plana uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla i službene kontrole trihinele u mesu.

"U cilju provođenje zaštite i unaprjeđenja zdravstvenog statusa životinja u RH, a osobito onih koje se koriste u lancu prehrane, preventivnih mjera i mjera za rano otkrivanje, nadziranje, kontrolu i iskorjenjivanje bolesti, uključujući zoonoze ministrica poljoprivrede donijela je, godišnju Naredbu o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2022. godini", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Njome je zbog posebnih okolnosti uzrokovanih elementarnom nepogodom potresa na pojedinim područjima određeno da se tamošnjim posjednicima troškovi provođenja mjera preventivnog cijepljenja svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, svih pasa protiv bjesnoće, te sve peradi protiv Newcastleske bolesti podmiruju iz državnog proračuna.

Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge propisane su dodatne mjere za praćenje zdravlja životinja. Iskazane su i naknade za usluge koje se financiraju sredstvima Državnog proračuna te na području jedinica lokalne samouprave koje su stradale u potresu, ali i one za usluge koje plaća posjednik.

Što se mijenja?

Naknade za provedbu propisanih mjera djelomično su promijenjene u odnosu na prošlu godinu i temeljem njih izrađena je procjena troškova provedbe Naredbe u 2022. godini.

U odnosu na prošli cjenik ubačene su sve cijene koje se tiču provedbe službenih kontrola i nisu više u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

Klinički pregled i uzorkovanje krvi perad/divlje ptice umjesto objedinjene cijene od 22 kn po životinji mijenja se na 30 kn po jatu. Također, propisana je posebna cijena za uzimanje uzoraka krvi od 22 kune koja je usklađena s naknadama koje su isplaćivane u provedbi mjera u 2021. u kriznim situacijama.

U poglavlju Sumnja na bolest domaćih i divljih životinja je uz dostavu obrasca potrebno dostaviti i dokaze o obavljenoj kliničkoj pretrazi te dostavi uzoraka što se sve posebno obračunava kako bi vrsta i iznos plaćenih usluga bio jasniji i transparentniji. Dodano je novo poglavlje Uzimanje briseva u kojem su cijene ostale iste.

Obvezno testiranje goveda

Promjene se odnose i na obvezu dodatnog testiranja goveda na tuberkulozu koja se premještaju između dva objekata. Svako govedo koje se premješta u objekt koji ima status slobodno od bolesti mora biti prethodno testirano s negativnim rezultatom, u određenom vremenskom razdoblju koje prethodi premještanju, što prethodnih godina nije bilo obavezno.

U skladu s navedenim dodana je nova usluga tuberkulinizacija promet, gdje cijena rada, dostave materijala i materijalni troškovi se financiraju iz državnoga proračuna, a putne troškove snosi posjednik životinje.

Dodana je cijena za Isključivanje bolesti u divljih ptica od 200 kuna, a u svrhu osiguravanja plasmana izvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla u treće zemlje te u svrhu ranog otkrivanja bolesti- Influence ptica i Newcastlske bolesti u divljih ptica, jer je potrebno povećati broj uzoraka pretraženih u okviru godišnjih programa nadziranja.

Više informacija pronađite ovdje, a cijene svih usluga u dokumentu ispod teksta.

Veterinari ovlaštenih veterinarskih organizacija izlaze na teren, prikupljaju i pakiraju lešine te ih šalju u dijagnostički laboratorij zajedno s pripadajućim obrascem za slanje uzoraka na dijagnostičko pretraživanje.

Savjetovanje je otvoreno do 29.5.2022, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Veterinarske usluge Naknade Liječenje životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]