Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToTy 2022
  • 05.09.2021. 12:00

Claas Arion 470 Stage V: Više "mišića" za veću produktivnost

Zbog njegove svestranosti, finalista ovogodišnjeg natjecanja za titulu traktora godine, uspoređuju sa švicarskim džepnim nožićem.  

Foto: Claas
  • 79
  • 7
  • 0

Prošle su godine predstavili svoj najveći traktor i njegov mozak, a ove godine žele najmanji i njegove mišiće, rekli su duhovito Alister Lamb, direktor prodaje i marketinga Claasa i Guillaume Charles, voditelj marketinga tvornice, članovima TotY žirija najavljujući tako pohod na još jednu titulu Traktora godine.

Naime, u prošlom je krugu izbora "Tractor of the Year“ Claas Axion 960 Stage V zahvaljujući svom Cemos sustavu za optimizaciju procesa sa samoučenjem pobijedio u kategoriji ‘Sustainable TotY 2021’. Ovogodišnji pak finalist je najjači model iz najprodavanije Claas serije traktora koji od ovog proljeća izlaze na tržište sa Stage V motorom (DOC/SCR/DPF).

Tipičan višenamjenski traktor

Riječ je zapravo o potpuno novom modelu u ažuriranoj seriji 400, Arionu 470 kojim pucaju na titulu najboljeg višenamjenskog traktora "Best Utility 2022“.

Vide ga kao vodeći traktor za manje farme, ali isto tako ključnog igrača u floti velikih. Simbolizira sve promjene u evoluciji ove serije do sada - više konjskih snaga, više kapaciteta i više mišića, što u konačnici za njihove vlasnike znači više produktivnosti, a manje troškova, kažu Lamb i Charles.

Pogodan za praktično sve poslove na farmi 

Pogodan za praktično sve poslove na poljoprivrednom gospodarstvu, od obrade tla, uključujući i oranje, preko sjetve, košnje, zaštite bilja, do manipulacije materijalima i transport, tipičan je višenamjenski traktor. Zapravo, prednji utovarivač je DNK Ariona 470, ističu Claasovci pridodajući ovom popisu idealnih osobina snažnu hidrauliku, sve funkcije pod rukom na patentiranom joysticku, kompaktne dimenzije, te panoramski prozor na krovu kabine.

Dodatna snaga u boostu

No, tu je i dodatnih 10 konjskih snaga u boostu s Claas Power Managment funkcijom, pa Arion 470 daje 155 KS i vrlo povoljan odnos snage i težine od samo 34 KS/kg.

Ove mišiće bilda 4-cilindarski FPT motor zapremine 4.485 cm3, s maksimalnih 2200 okr/min. Najveći okretni moment od 631 postiže već na 1.500 okr/min. Potrošnja goriva je 199 gr/kW/h, a servisni interval 600 sati.

Dodajmo tome GIMA GBA25eco prijenos, potpuno robotizirani 4 odnosno 6-powershift prijenos (na izbor prema potrebama kupca) i potpuni ovjes dobit ćemo udobnu glatku transportnu vožnju.

Promjena smjera vožnje je naravno hidraulička, a raspon od minimalnih 1,75 do maksimalnih 40 km/h u 16x16 odnosno 24x24 stupnja. Kao opcija dostupna je i pužna brzina od 0,13 km/h, te ekobrzina od 40 km/h pri 1.800 okr/min.

Hidraulika za sve potrebe

“Hidraulika je krucijalna točka ovog traktora. Najbolja u klasi”, tvrdi Guillaume Charles navodeći kao najveći između nekoliko varijanti na izbor protok LS pumpe od 150 litara u minuti. Stražnji podizni kapacitetje standardnih 5,7 odnosno na izbor 6,25 tona, a prednji 4,3 tone. Opremljen je s 2/3 mehanička ili 2/4 elektronički upravljana stražnja, te dva prednja vanjska ventila.

Priključno vratilo se aktivira elektro-hidraulički. Stražnje ima 540 i 1.000 uz opciju 540 eco okr/min, a prednje vratilo 1000.

Uz ojačano tijelo, veću dozvoljenu radnu težinu i veći stražnji kapacitet, bez problema može vući veće priključne uređaje s još više učinkovitosti, podcrtava Charles.

Claasov "džepni nožić“

Kad smo već kod radne težine koja je sada devet tona, možemo dodati da je ukupna težina traktora bez opterećenja 5,3 tone. Dugačak je 4,46 m, širok 2,50, visok od 2,57 do 2,75 (ovisno o kabini i gumama), a klirens mu je 0,48 m. Podvozje je dužine 2,52 m, kut zakretanja prednjih kotača 55o a radijus okretanja 4,45 m.

Kao opcija dostupna je i pužna brzina od 0,13 km/h, te ekobrzina od 40 km/h 

Obratili su pažnju i na detalje koje su zahtijevali kupci, kao što su LED rasvjeta za danonoćni rad, integrirane kamere, podesiv odaziv hidraulike, i napredna povezivost Claas telematike te pametne funkcije automatskog uključivanja AUTO PTO i AUTO 4WD i detekcija prednjeg utovarivača.

Sve u svemu, ne čudi što ga zbog njegove svestranosti uspoređuju sa švicarskim džepnim nožićem.  


Fotoprilog


Tagovi

Claas Arion 470 Stage V Traktor godina Finalist


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner