Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 30.01.2022. 18:00

Copa-Cogeca: Transport životinja temeljiti na znanosti i vrsti, a ne emocijama

Kvaliteta transporta i sposobnost životinje trebaju biti prioritet, kada se odlučuje o zahtjevima koje treba ispuniti prilikom donošenja odluka, ističu u udruženju Copa-Cogeca

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 225
  • 45
  • 2

Zahtjevi koji se trebaju ispuniti za transport životinja moraju biti specifični za vrstu i bazirani na znanstvenim saznanjima, zaključak je kojega je donijela Copa Cogeca, organizacija koja predstavlja poljoprivredne proizvođače i zadruge u Europi, a nakon što su članovi Europskog parlamenta (EP) nedavno tražili Komisiju i zemlje EU-a da pojačaju svoje napore u poštivanju njihove dobrobiti tijekom prijevoza. 

Ističu kako je transport živih životinja neraskidiv dio stočarske proizvodnje i prehrambene industrije. Bez toga nema ni stanovništva u ruralnim područjima gdje je sve veća depopulacija. Upravo stočarska proizvodnja zadržava ljude u tim sredinama, posebno u planinskim područjima.

Smanjiti vrijeme transporta?

Predug transport opterećuje životinje koje pate od smanjenog prostora, promjene temperature, ograničenog pristupa hrani i vodi, kao i kretanja vozila. One se pritom mogu razboliti ili ozlijediti, a poseban je problem predugo zadržavanje na granicama prilikom prelaska u ili iz država koje nisu članice EU. Prisjetimo se samo prošlogodišnjeg slučaja na dva broda koja su prevozila goveda iz Španjolske u Tursku, a koja su nakon svega morala biti eutanizirana

Godišnje se u EU transportira 243 milijuna peradi, 28 milijuna svinja, 4 milijuna goveda, 4 milijuna ovaca i 150.000 konja.

Zastupnici EP-a tvrde da vrijeme putovanja treba biti što kraće i preporučuju alternativna rješenja. Prvenstveno se ukazuje na potrebu izgradnje klaonica i prerađivačkih objekata na lokalnom području i prijevoz takvih proizvoda. Također, traže da se postavi jasna definicija sposobnosti životinja za transport kako bi se izbjegli daljnji rizici.

Životinje moraju biti sposobne za put (Foto: Depositphotos/ChinaImages)

Svake godine milijuni životinja prelaze velike udaljenosti širom EU i u zemljama koje nisu njezine članice da bi se uzgajale, prodavale, klale, za potrebe natjecanja i trgovinu kućnim ljubimcima. Od 2009. do 2015. broj prevezenih unutar EU je porastao za 19 posto i sada iznosi skoro 1,5 milijardi. Povećao se broj svinja, peradi i konja, a što se tiče goveda, ovaca i koza, on je smanjen. U istom periodu, broj pošiljki živih životinja u EU porastao je sa oko 400.000 na 430.000 godišnje.

Prevoziti samo zdrave i sposobne

No, u Copa Cogeca ističu da "svaka revizija zakona kojom se želi zaštititi životinje, mora biti podržana znanošću i postati lakša za implementaciju". Naglašavaju da je reguliranje ovih aktivnosti od izuzetne važnosti zbog utjecaja na poljoprivredne proizvođače i zadruge, proizvodnju autohtonih proizvoda, ali i cjelokupno stanovništvo pojedinih regija koje se tradicionalno bavi stočarstvom.

Naime, kako pokazuju praksa i znanost, prioriteti trebaju biti kvaliteta transporta i sposobnost životinje, a ne udaljenost i vrijeme. Također, trebaju se uzeti u obzir veterinarski savjeti specifični za vrstu. Preporuka Predstavničkog tijela je da se transportiraju samo one pogodne za kretanje, a da se bolesne ili ozlijeđene zbrinu što prije, s čime se slažu u ovom udruženju. Također smatraju da dodatni zahtjevi, posebno birokratski, neće poboljšati situaciju.

Miguel Angel Higuera, predsjedavajući radne skupine Copa-Cogeca za dobrobit životinja, naveo je: "Kada govorimo o ograničenju ili čak zabrani transporta određenih kategorija, kao što su gravidne ili sasvim mlade koje se hrane majčinim mlijekom, ne možemo podržati prijedlog da je određena starost ili vrijeme za put ograničenje prije nego što se obavi istraživanje kakav je znanstveni i društveno-ekonomski utjecaj."


Tagovi

Copa Cogeca Transport životinja Dobrobit životinja Vrijeme transporta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]