Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ublažavanje krize
  • 23.07.2021. 09:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Covid pomoć mljekarima: Ministarstvo poljoprivrede tražit će od EU 15 milijuna kuna

Prednost kod dobivanja potpora imat će oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju vlastite stočne hrane, otkrio je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Maja Celing Celić
  • 434
  • 67
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede zatražit će pomoć od 15 milijuna kuna od Europske unije za nabavku stočne hrane, otkrio je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore nakon sastanka s ministricom Marijom Vučković i predstavnicima Saveza udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda te Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda. 

Sastanak je održan zbog teške situacije u mljekarstvu te povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, kao i potrebe za jačanjem tehnoloških kapaciteta gospodarstava, a kako se čulo, prednost kod dobivanja potpora imat će oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju vlastite stočne hrane.

"Ova će pomoć biti u okviru Covid mjera za ublažavanje poremećaja na tržištu", naveo je Rešetar. 

Kako navode iz HPK, najavljeno je i da će oko 1. listopada biti održano Javno savjetovanje za financiranje tipa operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u sektor mljekarstva, oprema – roboti, izmuzišta) Programa ruralnog razvoja. Pritom će Ministarstvo već do kraja sljedećeg tjedna poslati modele dobivanja maksimalnog postotka odnosno 70 posto.

Kroz tip operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima prioritet će se dati za kupnju reprodukcijskog materijala u stočarstvu (junice, krmače, jarice). Natječaj ide u e-savjetovanje do 31. srpnja ove godine.

"Obećano je i to da će se raspisati natječaji za privatne savjetodavne službe, a predstavnici proizvođača mlijeka podržali su napore Ministarstva u dijelu koji je važan za kreiranje mjere Dobrobiti životinja, koja je od izuzetne važnosti za hrvatski stočarski sektor", dodao je Rešetar. 

Drastičan skok cijene kukuruza: Prošle godine oko 85 lipa, sada 1,5 kn/kg

Podsjetili su i da se na domaćem tržištu u lipnju, prema podacima Tržišnog informacijsko sustava u poljoprivredi (TISUP) bilježi daljnji blagi pad otkupne cijene mlijeka. U zadnja tri mjeseca pala je za 3,9 posto, a prosječna za mlijeko realne kvalitete u lipnju 2021. godine iznosila je 2,45871 kn/kg (32,80 €/100 kg) uz 3,88 posti m.m. i 3,38 posto m.b i u odnosu na prethodni mjesec bila je niža za 1,56 posto, a u odnosu na cijene istog razdoblja lanjske godine gotovo jednaka. 

Iz Ministarstva poljoprivrede su, pak, naveli da su u dijalogu s HPK i drugim stručnjacima, izradili rekalkulacije i povećali iznose za mjere koje se tiču dobrobiti životinja za dodatnih 130 milijuna kuna, uz novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama vrijednu 90 milijuna kuna.

"Napravit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo hrvatskim proizvođačima mlijeka, u prvom redu programom pomoći vrijednim 15 milijuna kuna, a zatim i kroz Program ruralnog razvoja“, istaknula je ministrica Marija Vučković.


Tagovi

Pomoć mljekarima Covid mjere Sastanak Rast troškova Stočna hrana HPK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).