Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 30.03.2022. 13:00

Crnogorce muči uvoz mlijeka iz Srbije - Šapčani prosipaju svoje

Vlado Lakić ispred crnogorskog Udruženja stočara rekao je da prerađivači za otkup mlijeka iz Srbije daju 48 centi (0,93 KM) po litru, te da je pitanje za Vladu i ministarstvo zašto i njima ne daju istu sumu.

Foto: Glas Podrinja
  • 146
  • 23
  • 0

Nekoliko desetina stočara, proizvođača mlijeka, okupilo se jučer ispred Ministarstva poljoprivrede Crne Gore, kako bi performansom najavili obustavu isporuke mlijeka crnogorskim mljekarama, pišu podgoričke Vijesti.

Bidone mlijeka, koje su donijeli ostavili su na pločniku, a ranije su pozvali zainteresovane institucije kao što je Crveni krst ili Vojska i socijalno ugrožene građane da to uzmu kako ga ne bi prosipali.

Proizvođači mlijeka traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi (1,36 KM), zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.

Mljekare za sada plaćaju 42 centa (0,82 KM) za najkvalitetnije, dok su od početke godine državne subvencije povećane sa 10 na 14 centi za ekstra kvalitet, dok opštine dodaju još pet do osam centi. Međutim, mnoge, naručito manje farme ne mogu da ispune sve uslove o kvalitetu i količini mlijeka, pa dobijaju i znatno manje od ovih - oko 60 centi po litru.

Guši ih uvoz

Vlado Lakić ispred Udruženja stočara rekao je da prerađivači za otkup mlijeka iz Srbije daju 48 centi (0,93 KM) po litru, te da je pitanje za Vladu i ministarstvo zašto i njima ne daju istu sumu.

"Opravdano sumnjamo da to namjerno rade kako bi uništili crnogorske proizvođače i kako bi postali zavisni od uvoza iz okruženja", naveo je Lakić.

Posljednja je vijest da su proizvođači predali jučer prerađivačima 97,4 posto mlijeka, među kojima se nalaze tri najveće crnogorske mljekare, kazao je "Vijestima" nezvanično jedan od prerađivača. On je istakao da prerađivači nisu krivi za obustavu isporuke, da su u lancu distribucije i oni ugroženi, kao i da prate lidera na tržištu - Imlek iz Srbije i da sve zavisi od uslova koje oni postave.

Stočari će danas imati sastanak sa ministrima poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja, a Lakić je kazao da će on biti sudbonosan za opstanak mljekarskog sektora u Crnoj Gori. Dosadašnji pregovori nisu dali rezultate.

Šapčani ipak prosuli mlijeko

Ipak, stočari Mačvanskog okruga održali su protest u Šapcu 25. marta na kome su zapravo prosuli mlijeko u glavnoj gradskoj ulici. Tvrde da su prinuđeni na ovaj potez jer rade sa gubitkom i jedini izlaz je pomoć države, prenosi N1.

"Naši zahtjevi su jednostavni: da se urade pariteti naše proizvodnje i da ih uskladimo sa troškovima inputa te proizvodnje i da više ne gubimo na krajnjem proizvodu. Imamo samo dva zahtjeva: da nam država da kukuruz iz robnih rezervi i da cijene bude 30 dinara viša po litri mlijeka", rekao je Milan Pajić, proizvođač mlijeka iz Badovinaca, predsjednik Skupštine Udruženja proizvođača mlijeka Mačvanskog okruga za Glas Podrinja.

Okupljeni na protestu u Šapcu

Prema njegovim riječima cijena mlijeka sada je od 28 (0,45 KM) do 45 dinara (0,73 KM) po litri, bez premije. Dodao je da mogu i da se odreknu premije, ako im se proizvod plati onoliko koliko vrijedi.

Međutim, kako crnogorske, tako i srbijanske stočare, pored ostalih problema u proizvodnji, muči i uvoz. Podsjetimo da su u decembru 2016. godine ukinuti prelevmani, odnosno uvozne takse na mlijeko i meso. Evropska unija je nekoliko puta pozivala Srbiju da ukine ove zaštitne mjere, uz ocjenu da se kose sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prenio je tada RTV.

Problemi i u BiH 

I proizvođači mlijeka u Bosni i Hercegovini zaprijetili su obustavom isporuke mljekarama, ukoliko do 10. aprila ne pristanu na novu otkupnu cijenu od 0,95 KM po litru. Trenutno svoje mlijeko isporučuju po prosječnoj cijeni od oko 0,60 KM.

Ministar ocijenio nerealnom inicijativu o višoj cijeni mlijeka, proizvođači odgovorili

Fakturisanje po novoj otkupnoj cijeni sirovog mlijeka najavljeno je od 1. aprila, a ona važi za sve proizvođače i male i velike. Prerađivači mlijeka, kao i nadležna ministarstva se po ovom pitanju zvanično nisu oglašavali. Resorni ministar u RS, Boris Pašalić je gostujući na ATV ocijenio kako je inicijativa o višoj cijeni nerealna.

Proizvođači navode kako zbog povećanih cijena inputa trenutno posluju bez dobitaka te su na rubu opstanka. 


Tagovi

Obustava isporuke Prerađivači Šabac Uvoz mlijeka Crnogorski mljekari Prosipanje mlijeka


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...