Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 26.08.2017. 09:00

Djetelina i grašak kao alternativa kukuruznoj silaži

Farmeri u bugojanskom području zbog suše imaju gubitke u proizvodnji kukuruza i kabaste stočne hrane.

Foto: Pixabay/StockSnap
  • 1.261
  • 105
  • 0

"Zbog temperaturnog šoka, evidentni su gubici u proizvodnji kukuruza i kabaste stočne hrane. Nevrijeme i grad su, također, pričinili štete na usjevima", kazao je Amir Mlaćo, vlasnik farme krava iz Bugojna gdje su farmeri ove godine očekivali puno više.

Okrenuti se alternativnim poljoprivrednim kulturama

Mlaćo je naglasio da je već pripremio značajnu količinu silaže i da bi se ljudi u budućnosti trebali okrenuti proizvodnji alternativnih poljoprivrednih kultura, kako bi osigurali dovoljne količine stočne hrane. Pojasnio je da je uz grašak, dobro alternativno hranjivo za stoku i djetelina, koja sadrži mnoge korisne sastojke, navodi tvsa.

"Ja sam djetelinu zasijao na površini od pet hektara. Kravama je dajemo kao suho sjeno, a radimo i sjenažu, koja je bogata važnim proteinima u ishrani stoke, pogotovo muznih krava", naglasio je farmer koji sa svoje dvije farme dnevno preda oko 120 litara mlijeka mljekari s kojom ima potpisan ugovor, komšijma i drugim redovnim mušterijama.

Problemi s cijenom i poticajima za mljekarstvo

Mlaćo ističe da i proizvodnju mlijeka na području SBK-a prate posljednjih godina određeni problemi.

"Osnovna cijena mlijeka je mala, a i poticajna sredstva dosta kasne. Ne možemo mi kravama reći da sačekaju hranu, dok naplatimo poticaje", kazao je dodavši kako je u zimskim mjesecima situacija bolja jer je tada i prodaja mlijkea veća, s obzirom na to da u ljetnim mjesecima građani u ishrani više preferiraju povrće.

Poticaji kroz nabavku mehanizacije

Zaključuje da bi nadležni organi u BiH trebali više stimulirati poljoprivredne proizvođače bez obzira čime se oni bavili, između ostalog, kroz nabavku mehanizacije koja im je potrebna u svakodnevnim poslovima.

"Imamo mašine za pripremu silaže kukuruza, i nju proizvodimo. Za sjenaže i silaže graška, potrebna nam je dodatna mehanizacija koja je skupa, pa tako i nedostižna mnogim farmerima", zaključio je ovaj Bugojanac.

Foto: Pixabay/StockSnap


Tagovi

Sjenaža graška Sjenaža djeteline Stočna hrana Bugojno Silaža kukuruza Poticaji Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.