Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mlijeka
  • 21.11.2021. 15:00
  • Zagrebačka, Dugo Selo

Dnevno proizvedu 300 litara mlijeka, prerade u sir i sve - prodaju

Obiteljska sirana Kusanovec novootvorenom kušaonicom nastoji diverzificirati svoju djelatnost i povećati prodaju na kućnom pragu. U planu im je i gospodarstvo pretvoriti u izletište.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 1.052
  • 351
  • 3

Da razmislite o povratku na selo možda će vas motivirati priča uzorne seoske žene koja proizvodnju hrane na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nije poželjela zamijeniti životom u gradu.

"Kad stignete u Kusanovec, tiho i mirno mjestašce sa svega pedesetak žitelja, gdje ptičice pjevaju ljeti i zimi, poželite ostati zauvijek, pa stoga odlazak nikad nije bio opcija", kaže Romina Zadravec, nositeljica OPG-a s devet članova.

Stoljetnu tradiciju proizvodnje sira od bake Marice i mame Katice, Romina je nastavila sa sestrom Melitom. Podigle su obitelji na imanju roditelja, a iako u početku njihovi supruzi nisu radili na gospodarstvu, to se s vremenom promijenilo.

Kažu da je kod "od polja do stola" najteži dio posla upravo u štali, a njega uspješno odrađuju muški članovi obitelji. Rominin suprug Željko preuzeo je veliki dio posla koji je prije obavljao njegov tast. U staji je trenutno 29 krava koje zahtijevaju stalnu brigu, a na tridesetak hektara poljoprivrednog zemljišta i pašnjaka, uzgajaju hranu za životinje. 

U pandemiji osvojili nove kupce

Dnevno proizvedu oko 300 litara mlijeka, od kojeg dvije trećine prerade u svježi sir, kojeg potom prodaju pod robnom markom Zagrebački friški kravlji sir - ZG Sirek.

Rade i kuhani polutvrdi sir s ljutom paprikom, vlascem, bučinim košticama, dimljene polutvrde sireve sa začinima i bez njih, te prevelac, prgicu, skutu, vrhnje, maslac, jogurte i druge mliječne proizvode. Prodaju ih uglavnom na tržnici u Dubravi, a najveća je potražnja za sirom i vrhnjem ove male obiteljske sirane.

"Nije bilo lako na početku koronakrize, pogotovo nakon zatvaranja tržnica, no brzo smo se snašli i krenuli u dostave našim kupcima u Zagreb. Tako smo stekli mnogo novih kupaca koji su postali stalni“, zadovoljno govori Romina, potvrđujući da kvalitetni proizvodi uvijek nađu put do kupca.

Krug svojih kupaca šire usmenom predajom jer su najbolja reklama zadovoljni kupci, uvjerena je ovla mlada poljoprivrednica. Obzirom da cijene inputa rastu, od repromaterijala do goriva i stočne hrane, bili su primorani korigirati cijene svojih proizvoda početkom prošlog mjeseca.

Ipak, uspijevaju prodati sve što proizvedu, a novootvorenom kušaonicom sira Ivekov kutićek nastoje diverzificirati svoju djelatnost i povećati prodaju sira na kućnom pragu.

EU novcem unaprijedili poslovanje

Novu štalu za muzne krave sagradili su još 2008. godine, kada je započela gradnja i opremanje objekta za preradu mlijeka proizvedenog na gospodarstvu – obiteljske mini sirane. 

Javili su se na prvi natječaj za podmjeru 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ iz Programa ruralnog razvoja RH, te uspjeli dobiti 50 posto povrata uloženih sredstava, kojima su financirali dostavno vozilo i nešto opreme za siranu.

Kako bi došli do novih prihoda, tri godine poslije odlučili su se okušati u nepoljoprivrednim  djelatnostima u sklopu OPG-a, pa su se javili na natječaj za podmjeru 6.2.1.“Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti“. Tim su sredstvima izgradili kušaonicu, a za unutarnje opremanje pomogla je potpora Zagrebačke županije za ulaganje u razvoj usluga u ruralnom području.

Supružnici Zadravec trenutno brinu o 29 krava (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Ova obiteljska sirana nastavlja s razvojem, žele pokrenuti i ruralni turizam, koji doživljava procvat u pandemiji kojoj se ne nazire kraj.

"Ideja nikad ne nedostaje, u planu nam je urediti dva apartmana sa saunom i jacuzzijem za iznajmljivanje, opremiti dječje igralište, te naše gospodarstvo pretvoriti u izletište“, veselo će Romina koja razmišlja i o provođenju tečajeva na obiteljskom imanju.

Nikada ne odustajte od svojih želja

Edukacije i cjeloživotno obrazovanje sastavni su dio njenog života, pa je Romina ove godine stekla zvanje stručne prvostupnice inženjerke prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Karlovcu.

Redovito pohađa edukacije vezane za proizvodnju i preradu mlijeka, te tečajeve vezane za nove tehnologije koje rado primjenjuje na svom gospodarstvu. Uvijek je spremna prihvatiti moderne prakse i pomoći drugima u njihovom usvajanju.

Ova je poljoprivrednica, koja je svojevremeno ponijela i titulu najuzornije seoske žene Zagrebačke županije, posebno cijeni život na selu i seoske žene za koje kaže da su čuvarice obiteljskih ognjišta, no nisu ono što su nekad bile.

Život u ruralnim sredinama se mijenja, pa su neminovne i promjene kod seoskih žena, tvrdi. One koje se danas ozbiljno bave poljoprivredom moraju biti educirane i ulagati u svoje obrazovanje kako bi mogle konkurirati za sredstva EU fondova te biti sposobne opstati u mnoštvu pravilnika o kojima ovisi poslovanje, smatra ova vlasnica OPG-a.

"Moja je poruka svim ženama, ne samo onima koje se bave poljoprivredom, da nikada ne odustaju od svojih želja, snova, vizija… Ponekad je vrlo teško i čini se gotovo nemoguće, no uz veliku upornost snovi se mogu ostvariti“, zaključila je Romina Zadravec.


Tagovi

Romina Zadravec Obiteljska sirana Kusanovec Program ruralnog razvoja RH APPRRR Ministarstvo poljoprivrede Zagrebačka županija


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?