Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leženje pilića
  • 08.08.2019. 07:30

Dobar pijetao - dobro jato

U posljednje vrijeme na tržištu su cijenjeni meso i jaja koji potječu iz malih jata kokoši, koja se slobodno kreću po dvorištima ili u velikim žičanim kavezima (volijerama). Veliku ulogu u formiranju kvalitetnog dvorišnog jata ima pijetao, posebice pri leženju pilića i očuvanju genetskih karakteristika određene pasmine.

Foto: Bigstockphoto/nimnull
  • 3.119
  • 99
  • 0

Već desetljećima u takozvanom industrijskom načinu uzgoja peradi dominiraju mnogi hibridi selekcionirani tako da jedni daju dosta jaja uz minimalnu potrošnju hrane i kavezni sustav uzgoja, a drugi dosta mesa uz brzi prirast.

Iako ovakav način uzgoja donosi veću zaradu, peradari se ponovo vraćaju čistim pasminama. Svoja jata uzgajaju u manjim peradarnicima i uz slobodno kretanje u volijerama i dvorištima. Prednosti ovakvog uzgoja su i te što uzgajivač može sam proizvesti piliće, bilo da jaja stavlja pod kvočku, bilo u manji inkubator. Uspjeh u izvođenju pilića neće izostati ako su jaja za nasad oplođena i ako je manipulacija s jajima pravilna.

Uloga pijetla u rasplodnom jatu

Poznata je činjenica u genetici da pijetao diktira kvalitetu rasplodnog jata. Uzgajivači posvećuju veliku pažnju pri odabiru pijetla - rasplodnjaka. Po savjetu višedesetljetnog uzgajivača čisto pasminske ukrasne peradi Danila Brkića, za rasplod se ostavljaju pijetlovi s prosječnom tjelesnom težinom, a krupniji i lakši se škartiraju. Po njegovom iskustvu, treba odabrati pijetlove s velikom krijestom, sjajnom bojom perja i velikim i kompaktnim repom. Inače, najbolja oplodnja se postiže kada u jatu na jednog pijetla dolazi 8 do 10 koka.

Oplođena jaja uvjetovana zdravljem rasplodnog jata

Pored bolesti općeg karaktera koje svakako utječu na oplodnju jata, postoje i specifične koje napadaju spolne organe, njih oštećuju pa se prenose preko jaja. "Takva bolest je tifus peradi. Ovo oboljenje smanjuje oplodnju, izaziva uginuće embrija u toku razvoja ili izvođenja nevitalnih pilića koji uginu poslije nekoliko dana. Zbog toga se preporučuje da se obavi dijagnostičko ispitivanje na tifus rasplodnih jata u vrijeme početka nosivosti," objašnjava veterinar Petar Pavković.

Na oplođenost jata utječu još: starost i zdravstvena kondicija, kvaliteta hrane, utjecaj mikotoksina, godišnje doba, osvijetljenost dana...

Zašto kokoši kljucaju i jedu jaja?

Pravilno sakupljanje i čuvanje jaja

Da bi se prikupila kvalitetna jaja za nasad mora se postaviti dovoljan broj gnijezda na broj nesilica. U prostrana gnijezda se stavlja čista slamnata prostirka bez plijesni, a iz gnijezda se redovno uklanjaju razbijena jaja i izmet.

Jaja se sakupljaju što češće, naročito za vrijeme toplih dana i mrazeva. Sakupljena jaja se stavljaju u uloške koje dotad nisu korištene i čuvaju se do stavljanja u inkubator na temperaturi od 10-12 stupnjeva, s vlažnošću zraka od 70 - 80%. Prljava jaja se sakupljaju odvojeno, a zatim se peru i dezinficiraju.

Prilikom odabiranja jaja za nasad, prednost imaju ona koja imaju pravilan jajasti oblik s jasno izraženim jednim zatupastim i drugim konusnim dijelom. Suviše sitna i krupna jaja se ne ostavljaju za nasad. Smatra se da je najpoželjnija prosječna težina od 56 do 65 grama. Ljuska jaja mora biti normalne debljine, glatka, cijela i čista. Uspjeh leženja ovisi i od starosti jaja koja se nasađuju. Preporučuje se upotreba jaja za nasad u starosti od tri do osam dana.

Narodna vjerovanja o pijetlu

O pijetlu postoje mnoge legende i vjerovanja. Tako je rasprostranjeno vjerovanje da pijetao donosi sreću i napredak, pa je o tome ostala ona narodna: "Gdje pijetao ne pjeva, nema ni ljudi"! Iz toga je opet izvedena i uloga pijetla kao zaštitnika prilikom useljavanja u kuću i zato se prvo unosio pijetao u kuću da bi ukućani bili budni i veseli kao pijetao, a pijetao se klao na temelju nove kuće.

Postoji i vjerovanje da je pijetao vidovita ptica, da može prognozirati vrijeme, dolazak gostiju, putovanje, smrt, a u svadbenim običajima i agrarnim ritualima, pijetao je tu da osigura plodnost. Postoji uvjerenje da je pjevanje pijetla božanskog porijekla, a u poganskim vremenima postojalo je vjerovanje da na nebu živi bijeli pijetao, kralj svih pijetlova, i kad on zapjeva njegovi podanici na zemlji moraju mu se odazvati.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Uzgoj peradi Peradarstvo Pijetao Kvočka Pilići


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]