Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Do kraja godine
  • 09.11.2022. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Dogovoreno povećanje otkupne cijene mlijeka u USK

Predstavnici kantonalne vlasti su obećali da će rebalansom budžeta osigurati dodatna dva miliona maraka za poticanje jesenje sjetve 

Foto: Selma Mujić
  • 399
  • 98
  • 0

Otkupna cijena mlijeka na području Unsko-sanskog kantona do kraja godine bit će povećana za 0,15 KM po litru, dogovoreno je na sastanku proizvođača s predstavnicima kompanije Meggle. Ova mljekara otkupljuje oko 70 proizvedenog mlijeka na području USK. 

"Dogovorili smo da otkupna cijena mlijeka za novembar bude povećana za 10 feninga te u decembru novo povećanje od 0,05 KM po litru", kaže Dževahir Babić, farmer iz Cazina koji je i predsjednik Skupštine Udruženja Poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Dodatni poticaji

Prema njegovim riječima, ovo je veliki uspjeh za farmere, no još je, kaže, neizvjesno kako će stočni fond preživjeti zimu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici kantonalne vlasti koji su obećali da će rebalansom budžeta osigurati dodatna dva miliona maraka za poticanje jesenje sjetve. 

"Radi se oko 30 posto od ukupno ostvarenog poticaja u 2022. godini i to će dobiti svi poljoprivrednici bez obzira na to kojoj se proizvodnjom bave", dodaje Babić.

Farmeri USK mlijekom podmiruju 30 posto tržišta u FBiH (Foto: Maja Celing Celić)

Trenutno oko 3.500 poljoprivrednika na području USK ostvaruje poticaje. Prema projekcijama, agrarni budžet za narednu godinu u ovom kantonu, koji je vodeći po proizvodnji mlijeka u FBiH bit će povećan za iznos od 1,5 do dva miliona maraka, a oko milion KM će ići za kapitalne investicije, te bi, ističe naš sagovornik, trebao iznositi oko 10 miliona KM

Dolazi zima

Farmeri USK mlijekom podmiruju 30 posto tržišta u Federaciji BiH, a lani su plasirali 38 miliona litara. Treći kvartal bilježi pad u proizvodnji, a poboljšanje se ne očekuje ni u četvrtom. 

Veladžić: Muzne krave završavaju kao suho meso, mlijeka neće biti

"Ako nam isplate sredstva, a obećali su do Nove godine, i ovo povećanje otkupne cijene, to će biti neka injekcija koja će nas zadržati koliko-toliko u proizvodnji. Ali, vidjet ćemo rezultate nakon četvrtog kvartala, jer dolazi zimski period kada će se ljudi rješavati stoke", kaže Babić, dodavši da je sve neizvjesno s obzirom na rast cijena na tržištu. 
 


Tagovi

Mlijeko Otkupna cijena Farmeri Proizvođači mlijeka Meggle Dževahir Babić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !