Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječno govedarstvo
  • 20.08.2022. 13:30
  • Brodsko-posavska, Sikirevci

Dok mladi odlaze sa sela, 25-godišnja Josipa Marković preuzela je uzgoj mliječnih krava 

Bilo je normalno da ostanem ovdje. Ne žalim ni najmanje, kazala je Josipa Marković iz Sikirevaca ekipi Slavonskobrodske televizije.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 10.007
  • 1.154
  • 0

Već desetljećima gledamo i slušamo priče u kojima mladi odlaze, što se pogotovo vidi u našim selima i ruralnim krajevima. Da ima i pozitivnih primjera dokaz je mlada 25-godišnja Josipa Marković iz Sikirevaca.

Ona je unatoč teškoj situaciji u mliječnom govedarstvu odlučila nastaviti obiteljski posao. "Ima posla svaki dan. Od ustajanja u 5 ujutro od mužnje, hranjenja i obilaska krava", otkrila je ekipi Slavonskobrodske televizije. Kako kaže, za njezine mezimice ništa joj nije teško.

Inače, muzno govedarstvo tradicija ja obitelji Marković iz Sikirevaca, a mlada Josipa uz ove je životinje od djetinjstva. "Krenula sam ići u štalu uz tatu sa svojih 10 godina. Prvo je to bilo napajanje telića, onda polako čišćenje, hranjenje pa na kraju i mužnja", napomenula je.

Brine za 12 krava

Da je to uistinu tako potvrđuje i njezin otac Josip. "Kako je s vremenom odrastala tako nam je sve više pomagala", otkrio je. Po završetku srednje škole odlučila je preuzeti gospodarstvo, a brine za 12 krava na mužnji.

Ugašeno posljednje sabiralište mlijeka u Sikirevcima

"Bilo je normalno da ostanem ovdje. Ne žalim ni najmanje", napomenula je Josipa. Kako kaže njezin otac, ona to voli, a oni su joj podrška u svemu.

"Kada moramo prodati tele ili bika padnu čak i suze", ne skriva Josipa opisujući svoju ljubav prema ovom poslu. Da je tako u vidi se iz načina na koji brine o njima. Svaki dan odvoji vrijeme i za timarenje i četkanje krava.

Nada se boljoj situaciji u govedarstvu

Mladih koji danas nasljeđuju gospodarstvo nažalost i nema puno, a ova mlada djevojka smatra da su žene u poljoprivredi podcjenjenije. "Pokušavam dokazati da i mi možemo štošta napraviti", naglasila je.

S negativnim komentarima, kaže, nije se susrela, a prijatelji i poznanici ju podržavaju. Želje za radom ima, također i ideja kako bi gospodarstvo povećala i unaprijedila, a unatoč teškoj situaciji u mliječnom govedarstvu optimistična je. "Mora se nešto prelomiti i krenuti na bolje", zaključila je. 

Više pogledajte u emisije Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:

 


Tagovi

Josipa Marković Mliječno govedarstvo Mladi na selu Uzgoj krava Žene u poljoprivredi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/