Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprečni stavovi
  • 09.09.2022. 09:00

Domaći proizvođači (ne) mogu podmiriti potrebe za mlijekom?

BiH izvozi oko 32 miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda, a uvozi 90 miliona KM.

Foto: Depositphotos/hin255
  • 140
  • 45
  • 0

Oprečni stavovi predstavnika institucija i poljoprivrednika o proizvodnji mlijeka u Bosni i Hercegovini izazivaju veliku konfuziju, te nema jasnog stava o tome hoće li se domaće tržište suočiti s nestašicom. Dok veliki dio proizvođača situaciju ocjenjuju alarmantnom, službeni navodi su u umirujućem tonu. 

Najglasniji su farmeri iz Republike Srpske, odakle tvrde da domaća proizvodnja ne može zadovoljiti potrebe. 

"Situacija u BiH je sljedeća, mi proizvodimo još uvijek 50 posto mlijeka, a 50 posto uvozimo i njega sada nema. Mi, poljoprivredni proizvođači, to ne možemo podmiriti", rekao je predsjednik Udruženja mljekara RS, Vladimir Usorac

Nestašice (ne)će biti

S druge strane, iz Ministarstva poljoprivrede RS, kažu da ovaj bh. entitet ima sasvim dovoljno mlijeka za svoje tržište, čak i kad bi nam se zatvorile granice za uvoz, ne očekuju bilo kakve nestašice. 

"Ukupan broj muznih grla u Republici Srpskoj se kreće oko 75.000, dok je broj muznih grla obuhvaćen otkupom, oko 31.000. Uz prosječni intenzitet proizvodnje, može obezbijediti oko 150 miliona litara mlijeka godišnje što je dovoljno za potrebe domaćeg tržišta", kazali su iz resornog ministarstva za Nezavisne.

Cijena koja sada može zadovoljiti proizvođače je 1,20 KM (Foto: Depositphotos/nannie.mini)

Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, koje je Agroklubu, reagirajući na naš jučerašnji tekst, dostavio predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, u ovom entitetu se proizvodnjom mlijeka bavi 988 pravnih i 4.291 fizičkih lica, koji su u prva dva kvartala ove godine proizveli 69.747.982 litra mlijeka. On smatra kako nema osnova pričati o nestašici te da je trenutno situacija stabilna

Izvoz i uvoz

Što se tiče bilansa BiH kada je riječ o mlijeku i mliječnim proizvodima, naš izvoz iznosi oko 32 miliona KM u zemlje okruženja, a prednjači Crna Gora, Hrvatska, Srbija. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković navodi kako uvoz iznosi više od 90 miliona KM, što je nepovoljno za nas. 

Smanjuje se svjetska proizvodnja mlijeka?

"Ja mislim da trenutno ne stojimo loše kada je to u pitanju budući da se radi o UHT mlijeku koje mi generalno najviše izvozimo u inostranstvo tako da se, ukoliko dođe do neke nestašice na području BiH, te količine mogu preusmjeriti na zadovoljavanje domaćih potreba", naveo je Marinković.

Farmeri, međutim, navode kako će se slika o proizvodnji u trećem i četvrtom kvartalu potpuno promijeniti, jer je došlo do intenzivnog smanjenja broja grla nakon Kurban-bajrama, 9. - 12. jula. Zbog sve većih poskupljenja, brojne su najave o smanjenju stočnog fonda. Istovremeno je zatražena veća otkupna cijena u RS. 

Srbija zabranila izvoz svježeg mlijeka, maloprodajna cijena 2,10 KM

"Cijena koja sada može zadovoljiti proizvođače je 1,20 KM", rekao je Usorac. 

Oni sada čekaju odgovor otkupljivača. U maloprodaji cijene mlijeka se kreću od 1,80 i do 2,50 KM, dok je ona u otkupu 0,50 - 0,80 KM. Ukoliko se prihvati nova otkupna cijena, jasno je da će rasti i prodajna pa sve ukazuje na to da bi mlijeko moglo doživjeti sudbinu ulja od prije nekoliko mjeseci. Nemar nadležnih prema domaćim proizvođačima, prelomit će se preko leđa potrošača.


Tagovi

Mlijeko Nestašica Poljoprivreda Proizvođači Farmeri Vladimir Usorac Nedžad Bićo Zdravko Marinković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...