Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Konjušić
  • 16.11.2018. 13:30

Domaći sir i vrhnje, jogurt, kefir - sve to stiže s OPG-a Konjušić i od mlijeka njihovih kravica pasmine Jersey

OPG Konjušić iz Gornjeg Stupnika kraj Zagreba krenuo je s malo krava 90-ih godina prošog stoljeća. Sada cijela obitelj živi isključivo od mljekarstva, a njihove sireve kupuju i restorani. Nude i voće koje sami uzgajaju

Foto: Igor Zovko
  • 2.036
  • 114
  • 0

U Gornjem Stupniku kraj Zagreba, nema maslina, ali ima sira u maslinovu ulju. Ima i posla i stalnih mušterija za mljekaru Konjušić. Zasad dobro ide, a krenuli su davno. Naime, Vesna i Vlado Konjušić profesionalno se počinju baviti poljoprivredom početkom 1990-ih. Oboje su ostali bez posla u  firmi u kojoj su radili. Kako su Vladini roditelji otprije imali nekoliko krava simentalske pasmine, Vlado je odlučio proširiti stado i početi se ozbiljnije baviti mljekarstvom.

"Ubrzo smo kupili prve krave Holstein pasmine u Sloveniji", kaže nam njihova kći Martina Konjušić koja također vodi OPG. Kako je i tada cijena mlijeka u otkupu bila relativno niska, Vesna i Vlado odlučili su se sami posvetiti preradi mlijeka u sir. Malo po malo, počinju svoje proizvode prodavati na zagrebačkoj tržnici Jarun i na gospodarstvu u Gornjem Stupniku.

Otpornija grla 

"S vremenom se broj grla u stadu proširio, pa tako danas u OPG-u imamo 15-ak krava. Te 2017. godine, OPG je kupio prve tri krave Jersey pasmine, koja je kod nas još relativno nepoznata i rijetka, a u svijetu cijenjena zbog mlijeka visokog postotka mliječne masti i proteina. Osim toga, Jersey goveda su i otpornija od Holsteina, a krave se puno lakše tele. U budućnosti planiramo da nam oko 50 psoto stada čine Jersey goveda", kaže Martina.

Imaju i svoje voće pa im je jedan od proizvoda i voćni jogurt 

Za potrebe gospodarstva obrađuju oko 15 hektara zemlje na kojoj siju kukuruz, zob, ječam i ljulj. Pažljiivim, predanim radom i praćenjem tržišta, obitelj je prilagodila proizvodnju širem tržištu.

"Od proizvoda nudimo svježi kravlji sir i vrhnje, mlijeko, kefir, probiotički jogurt, više vrsta voćnih jogurta (jagoda, borovnica, marelica, malina, lješnjak ), kuhane sireve u više varijanta (dimljeni, zapečeni, kuhani sa začinima), kajmak i sirni namaz s bučinim uljem i češnjakom. Proizvodi se mogu kupiti svaki vikend na tržnici Jarun i svaki dan na kućnom pragu", kaže Martina. 

Na gospodarstvu radi cijela obitelj i isključivo žive od poljoprivrede. "Naša je prednost blizina Zagreba, koji je veliko tržište, pa nam je relativno lako plasirati proizvode izravno, tako da ne ovisimo o otkupu. S druge, pak, strane kada izravno prodaješ, onda možeš i veću cijenu postići, pa možemo preživjeti i sa samo15-ak krava, inače bi ih trebalo biti barem dvostruko više više. Osim na malo, svježi sir radimo i za dva restorana koji nude domaću hranu", pojašnjava nam Martina..  

Podigli i nasade voća 

Prije nekoliko godina odlučili su proširiti proizvodnju, pa su tako 2010. podigli plantažni nasad voća površine jednog kektara. "Sada je voćnjak u punom rodu, a od voća imamo više sorti jabuke, kruške, trešnje i šljive te nešto malo bobičastog voća. Voće kao i mliječne proizvode prodajemo na tržnici vikendom, te na gospodarstvu  tokom sezone voća", kaže Martina,.

Za posao se ne boje, jer ulažu puno rada i truda, a to na njihovim proizvodima osjete i kupci.


Tagovi

Mljekara Konjušić Vesna i Vlado Konjušić Jersey pasmina Krave Sir


Autor

Igor Zovko

Više [+]

Igor se novinarstvom bavi već 22 godine. Voli sve što vole mladi - slikarstvo, umjetnost, bicikliranje, prirodu... Ne voli sve što ne vole stari.