Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uginuće goveda
  • 19.07.2022. 15:30
  • Sisačko-moslavačka, Lonjsko polje

Donesene mjere za sprječavanje pojave i širenja bedrenice

Ministarstvo poljoprivrede će u potpunosti obeštetiti sve posjednike životinja koji se drže svih propisanih mjera u odnosu na držanje, označavanje, promet i zaštitu zdravlja životinja, kazala je ministrica

Foto: Depositphotos/Imaginechina-Tuchong
  • 564
  • 71
  • 0

Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bedrenice na zaraženom području prema rješenju kojim su zaraženim područjem (zonom zaštite) određeni pašnjaci Osekovo, Repušnica i Gračanica na području Parka prirode "Lonjsko polje" u Sisačko- moslavačkoj županiji, donijela je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Na taj način je ondje, uz obvezno cijepljenje životinja protiv bedrenice, između ostalog, zabranjeno premještanje životinja i proizvoda životinjskog podrijetla sa zaraženog i na zaraženo područje, zabranjeni su šumarski i poljoprivredni radovi, lov te određene druge biosigurnosne mjere.

Izdane stroge preporuke

Kretanje područjem je ograničeno, ulaze kontrolira i nastavit će kontrolirati policija, a ulazak je moguć samo stručnim službama i osobama uz pismeno odobrenje veterinarskog inspektora.

Propisane su i stroge preporuke za postupanje posjednika pri kontaktu sa životinjama, a koje uključuju nošenje zaštitnih odijela, rukavica i maske. U tijeku je distribucija cjepiva za provedbu cijepljenja životinja protiv bedrenice, kao i zaštitne opreme i sredstava iz centralnog skladišta Ministarstva poljoprivrede, prema ekipiranoj veterinarskoj službi na terenu.

Analiza potvrdila - uginula goveda u Lonjskom polju zaražena su bedrenicom

"Ministarstvo će u potpunosti obeštetiti sve posjednike koji se drže svih propisanih mjera u odnosu na držanje, označavanje, promet i zaštitu zdravlja životinja", kazala je ministrica na sastanku s predstavnicima Državnog inspektorata RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ravnateljstva policije i Policijske uprave sisačko-moslavačke te zamjenikom župana ove  županije Mihaelom Jurićem, gradonačelnikom grada Popovače Josipom Miškovićem te višim savjetnikom za poljoprivredu Grada Kutine Marijem Stragom.

Prioritet cijepljenje

Međusobno su, priopćeno je, usuglasili daljnji nastavak suradnje službi na terenu, pri čemu su kao prioriteti označeni početak cijepljenja u zaraženom području, intenziviranje veterinarskih pregleda na gospodarstvima u okolici, informiranje sektorskih saveza i udruženja, kao i građana o preporukama za smanjenje rizika od širenja bolesti.

Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bedrenice pročitajte ovdje.

Naime, na sastanku su sve uključene strane potvrdile kako je pridržavanje svih propisanim mjera, a naročito zabrane premještanja životinja i životinjskih proizvoda sa zaraženog područja, od ključne važnosti za uspješno i učinkovito suzbijanje bolesti i sprječavanje njenog daljnjeg širenja te u konačnici za kasniji nastavak svih gospodarskih aktivnosti.

"Iz navedenih razloga apeliramo na posjednike životinja da redovito prate i što je prije moguće prijavljuju ovlaštenim veterinarima bilo kakve promjene zdravstvenog stanja ili ponašanja na svojim životinjama", poručili su iz Ministarstva.  


Tagovi

Bedrenica Zaštita životinja Bolest Ministarstvo poljoprivrede Lonjsko polje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega