Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podjela ovčetine
  • 03.05.2020. 12:00
  • Zadarska, Bilišani

Dragan Badža darivao ovčetinu da bi potaknuo prodaju domaće janjetine!

Za Međunarodni praznik rada podijelio po 2 kg ovčetine potrebitima i onima koji zbog Covida-19 nisu bili u mogućnosti doći do mesnica i mesa. Kako za manje od 50 kuna po kg pokupovati više od 600.000 hrvatskih janjaca?

Foto: mr. sc. Ana Grgas
  • 2.674
  • 1.016
  • 1

Još ima dobrih ljudi među kojima je i Dragan Badža (34) stočar iz Bilišana u dalmatinskoj Bukovici. Uoči 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada on je razveselio ljude u svom kraju i okolici. 

Podijelio je pakete ovčetine potrebitima pa i onima koji iz raznih razloga nisu u stanju doći do Benkovca ili Zadra, kupiti meso u mesnicama”, kaže mr.sc. Ana Grgas, koja se zatekla na Badžinom gospodarstvu, dok je spretni stočar nožem i satarom obrađivao sinoć zaklanu ovcu. 

Svakome po dva kilograma

“Sve ću to lijepo izrezat i spakirat u vrećice na jednake dijelove i podijeliti. Svakome po dva kilograma mesa. Skromno, ali od srca ”, rekao je Badža. Volio bi, kaže, da sve koji su najavili dolazak može primiti u kući, napraviti feštu, ali zbog pandemije koronavirusa to nije moguće.  

Dragan Badža podijelio je pakete ovčetine potrebitima

“Jedini način je da svatko ponese vrećicu svojoj kući, da se počaste i bude dobre volje”, kaže Dragan te da tako razdvojeni, a opet u zajedništvu, bar u mislima, obilježimo i ovaj blagdan. Za ovu svoju humanu akciju nije koristio društvene mreže. Zainteresirane je obavještavala “od uha do uha” njegova rodica Stana Gagić iz Zelengrada.

Prodao sve janjce

Dok su dolazili u točno dogovorenom vremenskom razmaku po svoje pakete ovčetine, Ana Grgas je iskoristila prigodu za “ćakulu” s Badžom. Ipak je ona do odlaska u mirovinu, dugi niz godina bila viša stručna savjetnica za stočarstvo u nekadašnjoj Savjetodavnoj službi, danas Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede. 

Kad je upitala Dragana koliko ima ovaca Ana je, kaže, očekivala da će reći kako ima bar stotinu.

“Trenutno mi ostaje tridesetak”, odgovorio je Badža. Ima on i 10-ak krava, kokoše, tuke i sve ostalo što treba jedno seosko domaćinstvo. Otkad je pandemije nije mu prvi put da daruje ovčetinu, a radi se o dobro uhranjenim ovcama tzv. jalovicama koje nisu za rasplod.  

Kome prodati janjce? Samo u Lici, Zagori i Gorskom kotaru ih ima 100.000

Janjce sam sve prodao, osim što sam ostavio za remont stada”, dodao je Badža i pojasnio: “Ja, a mislim i svi mali ovčari poput mene do pedesetak grla, nemamo problema s trženjem janjadi jer imamo svoje stalne kupce. Problem imaju veliki uzgajivači koji imaju stotine i stotine janjadi”, kaže Badža.  Otkad se pojavio Covid-19 sve se promijenilo. Nema kupaca jer nema obreda sahrana, svadbi, krštenja, slava i fešta, ne rade restorani, gostionice. pečenjare…

A, pita dalje Ana, kakva je cijena  trenutno. Je li pala?

Žive vage po grlu 100 eura

“Nije pala, ista je k'o i lani, žive vage 100 eura po grlu”. Nije niža, ali je, pojašnjava Dragan, još uvijek povoljna za kupce jer sada janjad ima 30 pa više kilograma, makar nisu u karanteni. Za trećinu je teža na vagi, što znači da se zamrzivač može napuniti domaćom janjetinom po cijeni manjoj od 50 kuna.

“To ću i učiniti”, povjerila nam je Ana Grgas. Ona je putem lokalnih medija, konkretno u Zadarskom listu, pozvala sve ljubitelje janjetine da urade isto što i ona.

Kako prodati sve hrvatske  janjce

“U ovoj teškoj situaciji svi trebamo biti solidarni s našim uzgajivačima i kupnjom im pokazati da smo uz njih, kad već Vlada i resorno Ministarstvo nije iznašlo način da im izađe ususret”, poručila je mr. sc. Ana Grgas. To bi bio čin dobre volje i nadasve solidarnosti. Svi bi bili zadovoljni: stočari jer su prodali janjce, a i kupci. Bili bi sigurni da jedu domaću janjetinu za manje od 50 kuna po kilogramu.

Draganove krave na pašnjaku

Ako se to dogodi gesta mladog stočara Dragana Badže, uz humanu, dobit će novu, “marketinšku” dimenziju. Darujući ovčetinu za 1. maj on je, uz pomoć Ane Grgas, praktički pokrenuo akciju koja bi se mogla nazvati ”Uzmi darovanu ovčetinu, kupi domaću janjetinu” ili tako nekako.

Inače, Zadarska županija, posebno na području Bukovice tradicionalno prednjači u uzgoju ovaca. Prema najnovijim podatcima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu čak 1.880 gospodarstava uzgaja 108. 646 ovaca. Za usporedbu, u cijeloj državi 22.247 gospodarstva uzgaja ukupno 697.387 ovaca. Ako je svaka donijela po jedno to je isto toliko ili nešto manje janjaca. Većinom još neprodanih! 


Tagovi

Dragan Badža Međunarodni praznik rada Ovčetina Mr.sc. Ana Grgas Akcija Prodaja janjaca


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]