Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Romanovska ovca
  • 23.08.2020. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Velika Barna

Dražen Čikvar: Romanovska ovca ostvaruje visoku plodnost i dnevni prirast

To je ovca koja ima visoku plodnost i najdohodovnija je na našim prostorima. U ovom smo poslu već deset godina i prepoznatljivi smo u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Austriji, rekao je vlasnik imanja Dražen Čikvar.

Foto: Depositphotos/krugloff
  • 3.699
  • 492
  • 0

Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. stoljeća, a najviše se koristi za proizvodnju mesa. Obitelj Čikvar iz Velike Barne pokraj Grubišnog polja posjeduje jednu od najvećih hrvatskih farmi ove pasmine koju uzgajaju u pet krvnih linija.   

"Bavimo se uzgojem za matična stada i za meso. To je ovca koja ima visoku plodnost i najdohodovnija je na našim prostorima. U tome smo već deset godina i prepoznatljivi smo u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Austriji“, rekao je vlasnik imanja Dražen.

Prosjek od 5,8 janjaca po ovci godišnje

Najveća prednost ove pasmine je njezina visoka plodnost. "Imamo prosjek od 5,8 janjaca po ovci godišnje, što je izuzetno dobra plodnost, a naravno i prirast je dobar. Ljudi su uglavnom zadovoljni uzgojem i tko god ju uzme preporučuje dalje."

Čikvar ističie da sve rade preko fondova, izdaju račune, prate uzgajivače. "Kontaktiramo sve naše kupce koji imaju romanovske ovce od nas, da skupimo što veći broj janjadi i šaljemo za Tursku jer to je veliko tržište", pojašnjava sugovornik. 

Dragana Ćosić: Uzgoj romanovske ovce ima sigurnu perspektivu

Trenutačno imaju monitoring nad ovcama  kako bi ih mogli izvoziti u Njemačku.

"Pet godina morate imati od strane selekcijske službe monitoring na genetiku. Zahtjevne zemlje EU poput Njemačke traže certifikat o kvaliteti genetike, a to možete ostvariti samo ako od početka krenete pravilno s čistokrvnim uzgojem“, naglašava.

Koronu nisu ni osjetili

Velik problem nekim poljoprivrednicima je i 2020., nazvana još i korona godina, ali članovi obitelji Čikvar, gotovo da ju nisu ni osjetili.

"Nismo imali uopće problema. Uglavnom se sve prodaloi uvijek se tražilo janje više. Nismo to baš puno osjetili u ovoj krizi dok su drugi imali problem i još uvijek imaju. I dalje se držimo kvalitete, imamo i količinu tako da se uspijemo uvijek izboriti. Romanovska ovca će svačije želje upotpuniti i u dohodovnom i rekreativnom dijelu. Ona je broj jedan u svijetu“, smatra Čikvar.

Osim ovih ovaca, na farmi odnedavno boravi i ovan pasmine Dorper. Njezina glavna prednost je kratka vuna koja ne zahtijeva šišanje već se obnavlja prirodnim putem.   

Parenje romanovskih ovaca uz pomoć aplikacije

"Jedno stado smo fizički odvojili, 20 ovaca i jednog ovna Dorpera. Ne sumnjamo da će biti dobar rezultat, ali moramo se osobno uvjeriti da bismo dalje mogli preporučiti našim kupcima, odnosno drugim uzgajivačima. Može živjeti na vrlo oskudnim uvjetima.

Čikvar pojašnjava da se radi o južnoafričkoj ovci koja nema vunu nego dlaku i ne treba se šišati, nego se linja. "Kvaliteta je i prirast gdje ona na oskudnim uvjetima može imati do 20 kilograma u jednom mjesecu, što ne znam može li ijedna druga ovca. Uz dobru i pravilnu ishranu, neupitno je da će tako biti“, zaključuje.

Kako ona izgleda i više o njoj možete pogledati u videu:


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Romanovska ovca Dražen Čikvar Plodnost Monitoring Dorper Prirast


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo