Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj fajferice
  • 25.05.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Podgorje Bračevačko

Dražen Lozić: Sa slavonskom crnom svinjom moguće je ostvariti pozitivnu priču

Vlasnik tvrtke Balkan lov, u sklopu koje je i farma Borovik ima oko osam tisuća komada različitih kategorija crne slavonske svinje, po čemu spada u najveće takve proizvođače u Hrvatskoj.  

Foto: Lucija Bencarić (ilustracija)
  • 1.668
  • 215
  • 0

Posljednjih nekoliko godina sve je veći interes ljubitelja gastronomije za mesom crne slavonske svinje što je prepoznao i Dražen Lozić, vlasnik tvrtke Balkan lov d.o.o., a u sklopu koje je od 2019. godine i farma Borovik. 

"Imamo oko 9.000 kvadratnih metara natkrivenih, zatvorenih objekata gdje držimo rasplodne krmače, prasilišta i male prasice. Ostale svinje budu vani, na 70-ak hektara ograđenog prostora što u načelu i je najbolje za ove pasmine“, pojašnjava Osječkoj televiziji. 

Trenutno ima osam tisuća komada različitih kategorija crne slavonske svinje, po čemu spada među najveće takve proizvođače u Hrvatskoj.  

Potrebna Agrobanka u Slavoniji

Također, farma je i radno mjesto za 40-ak osoba, a da nije korone, kaže, nosili bi se s redovnim poslovnim tijekovima. No, kreditna zaduženja koja su moguća samo kod komercijalnih banaka, posebno su sada velik uteg. 

Zato se i ovdje glasno razmišlja o potrebi posebne monetarne ustanove u Hrvatskoj. 

"Apsolutno je neophodno osnivanje Agrobanke u Slavoniji koja bi bila spona stočarske i ratarske proizvodnje, tržišta kapitala i same prodaje finalnih proizvoda koje mi kao proizvođači plasiramo na tržište“, napominje ovaj uzgajivač. 

Stočarstvo je, naglašava, u lošem položaju, ali za sve postoji rješenje. "Kako izvesti naše domaće proizvode, ali i kako ih dobro pozicionirati u samoj Hrvatskoj da se bolje prodaju? To je jedna dugačka tema, u kojoj politika treba dati infrastrukturu kako bi mi mogli dalje razvijati ovu djelatnost“, poručuje. 

S proizvodima prisutni po cijeloj Hrvatskoj

A da su njihovi proizvodi kvalitetni, potvrđuje i osvojena zlatna medalja na prošlogodišnjem ocjenjivanju koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora u Osijeku. 

"Proizvodnja autohtone crne svinje traži drugačiji pristup u proizvodnji i uzgoju, a njezini proizvodi imaju drugačiji okus, okus tradicije i vrhunskog proizvoda. Ovakva proizvodnja najsličnija je onoj nekada, i to u svim fazama, od uzgoja svinje do finalnog proizvoda“, istaknula je prilikom posjeta farmi pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling.

Danas su, ističe sugovornik, prisutni u cijeloj Hrvatskoj s autohtonim suhomesnatim proizvodima. Maloprodaja im se nalazi u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu, a kroz veleprodaju opskrbljuju bolje restorane po Dalmaciji sa suhomesnatim, ali i svježim mesom. 

"Želimo pokazati da je moguće ostvariti pozitivnu priču oslonjenu na domaće proizvode i tradicionalnu proizvodnju“, zaključio je Lozić. 

Više o ovoj farmi možete pogledati u videu:


Tagovi

Uzgoj crne slavonske svinje Dražen Lozić Agrobanka Suhomesnati proizvodi Tradicionalna proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije