Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miroslav Kovač
  • 17.11.2015. 13:35

Druga mljekarska proizvođačka organizacija u RH!

Miroslav Kovač u intervjuu za Agroklub otkriva detalje osnivanja druge proizvođačke organizacije za mljekare u RH, UPOCentar Simentalac.

  • 797
  • 234
  • 0

U Hrvatskoj se već gotovo 20-tak godina, u uzgoju simentalskog goveda pokušava ustrojiti organizacija po principu bottom-up. Uzgojno poslovno obrazovni (UPO) centar Simentalac osnovan je 2008. godine u Kutjevu, a proizašao je iz udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine koja je osnovana 2001.

PZ UPOCentar Simentalac kao poslovni oblik proizašao je iz 10-godišnjeg rada, a današnji pravni status organizacije je poljoprivredna zadruga koja za osnovni cilj ima zajednički rad u ostvarenju bolje kvalitete proizvodnje i konkurentnosti na domaćem i europskom tržištu.

Okupiti proizvođače goveđeg mlijeka i mesa

Cilj je zadruge UPOCentra okupljanje proizvođača goveđeg mlijeka i mesa i time optimizira troškove, ali i koncentrirati ponudu mlijeka i mesa, te preuzimanje distribucije i nabavke proizvoda za svoje članove, ali i ostale zainteresirane na tržištu. Zadruga je u međuvremenu 2012. godine osnovala Veterinarsku ambulantu - Simentalac kako bi povećala kvalitetu usluga i ojačala poziciju samih uzgajivača i proizvođača na tržištu.

Prema riječima upravitelja zadruge Miroslava Kovača, uspostava njihove veterinarske ambulante bio je značajan korak ka ostvarenju jednog cjelovitog projekta. Možemo reći kako je UPO centar Simentalac otad učinio puno jer je jučer dobio status mljekarske proizvođačke organizacije (PO), a time i priznanje Ministarstva poljoprivrede. Kako navodi Miroslav Kovač, koji je javnosti poznat i kao tajnik Udruge Život, priznanje je utemeljeno na EU Uredbi i hrvatskom Pravilniku o priznavanju proizvođačkih organizacija (PO). U svom intervjuu za Agroklub, Kovač govori o detaljima osnivanja PO, birokratskim preprekama, poslovnim planovima i njihovoj provedbi. To je druga PO takve vrste u Republici Hrvatskoj, uz mljekarsku PO Drava-Sava iz Molvi.

Regulacija tržišta mljekarskog sektora

Zašto baš proizvođačka organizacija?

Najveća prednost, uz veliku pregovaračku moć su definirana pravila tržišne igre. EU ovom uredbom predlaže svojim članicama, ali ih ne obvezuje, da sav promet robom na pojedinom tržištu pokriju ugovorima. Propisuju se i osnovne sastavnice sadržaja takvih ugovora, primjerice kada se govori o otkupu sirovog svježeg mlijeka te odnosu između proizvođača i otkupljivača. Uredbom propisan sadržaj ugovora pruža korektan i čvrst temelj dugoročnih partnerskih odnosa, a time i svojevrsnu regulaciju tržišta propisanim i definiranim cijenama za isporučeno mlijeko, trajanju ugovora, pojedinostima o razdobljima i postupcima plaćanja i, što je osobito važno u nas, pravilima koja se primjenjuju u slučajevima više sile. Uredba time pruža pregovaračku snagu proizvođačkoj organizaciji i statusno učvršćuje njenu ulogu.

Mjere se u nas ne provode - a tržište ne postoji

Možete li nam detaljno objasniti na temelju koje EU Uredbe je UPO Centar Simentalac proglašen PO i što ona definira?

Jedino se samoorganiziranjem i zajedništvom te vlastitim strategijama opstanka (jer ona državna ne postoji!), možemo oduprijeti poremećajima na tržištu poljoprivrednih proizvoda, a osobito u mljekarskom sektoru Hrvatske. Priznanje je utemeljeno na EU Uredbi 1308/2013 od 17.12.2013. i hrvatskom Pravilniku o priznavanju proizvođačkih organizacija po toj uredbi. Naime, svaka zemlja članica ima mogućnost kroz Pravilnik utvrditi svoje specifičnosti pa je to učinila i Hrvatska.

Radi se o izuzetno važnoj uredbi koja mjerama i pravilima provedbe propisuje, uspostavlja i regulira zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda. Pri tome je neobično važan pojam mjera (instrumenata) i pojam tržišta. U nas se već duže vrijeme prvo ne provodi, a drugo ne postoji. Potreba za PO izrasla je na iskustvima proizvodnje i tržišta razvijenih članica EU, a upravo na tom ugovornom odnosu između partnera.

Zakonska punomoć za pregovore u ime svojih članova

Koje prednosti imaju članovi PO?

Organizacija proizvođača je dakle tijelo koje, uz određene uvjete Uredbe, ima gotovo nezaobilaznu zakonsku punomoć za pregovore. Ako tu uključimo i sadržaj, preporuke i sam smisao Mliječnog paketa koji je prihvaćen u parlamentu EU, institucije hrvatske države, kao članice EU, bi itekako trebale povesti računa i pomoći malim i slabo organiziranim proizvođačima mlijeka i svrstati se na njihovu stranu u pregovorima s prerađivačima.

Nakon što sam u dva navrata, na strani poljoprivrednika, sudjelovao u pregovorima oko tržišta mlijeka s prerađivačkom industrijom, a pod državnim okriljem, mogu slobodno konstatirati da je izostalo sve prethodno spomenuto i da su proizvođači mlijeka ostavljeni na milost i nemilost našem urušenom tržištu. Sada se otvara prostor za udruživanja na višoj razini koju Uredba također podupire.

Okrupniti proizvodnju i optimizirati troškove

Kako proizvođači mogu osnažiti pregovaračku moć?

Važno je od samoga početka uočiti da je uređen pregovarački okvir samo jedan od uvjeta potrebnih za stabilizaciju tržišta. Da bi PO mogla u pregovorima biti doista učinkovita, ona mora u pregovarački okvir ući sa sređenom i potražnji prilagođenom proizvodnjom i optimizirati svoje troškove. Kako proizvođači mlijeka to mogu postići usporedo s jačanjem pregovaračke moći?

Potrebno je i moguće, koncentrirati se na određene proizvode i okrupnjavati proizvodnju zbog zajedničkog izlaska na tržište, ostvariti financijsku podršku radu PO kroz EU fondove i iz nacionalnog proračuna, dobiti dodatnih 20% povrata sredstava za prijavljene projekte u Programu ruralnog razvoja, snažnije motivirati članstvo za rad i zajedništvo, djelovati kao model za druge u zajednici i pretpostavka za daljnja udruživanja u više oblike zajedništva, biti neposredan partner Europskoj komisiji kod distribucije pomoći do proizvođača u slučaju da EU odredi pomoć određenim sektorima.

Proizvode 4,5 milijuna kg mlijeka godišnje

Koliko mlijeka proizvedete godišnje i koliko brojite članova?

Proizvođačka organizacija UPOCentar-Simentalac broji 26 članova sa utrženom proizvodnjom mlijeka od 4,5 milijuna kg godišnje. Djeluje na prostoru Hrvatske i svatko zainteresiran može postati njezin član. Važno je pri tome da je proizvođač mlijeka i ne može biti član istovremeno dvije proizvođačke organizacije. Naša PO je primjer iz mljekarskog sektora, ali svaki sektor poljoprivrede može imati jednu ili više takvih organizacija, ako se zadovolje minimalni uvjeti iz Pravilnika o priznavanju PO.

Već duži niz godina upozoravamo na ozbiljnost stanja u poljoprivredi i iznosimo prijedloge za rješenje. Ovdje predstavljen način organizacije je u zadanom okviru jedini moguć i ispravan put. Velik dio odgovornosti počiva i na samim proizvođačima koji moraju biti spremni na samofinanciranje dijela rada organizacije, ali i pripravni na zahtjevno razdoblje uhodavanja njenih još uvijek novih struktura. S druge strane, država i njene stručne institucije moraju biti na usluzi proizvođačima moraju pokazati više senzibilnosti, pomoći i razumijevanja za potrebe njihova organiziranja.

Dukat, Vindija i Mljekara BiZ glavni otkupljivači

Tko su glavni otkupljivači mlijeka UPOCentra?

Glavni otkupljivači sirovog mlijeka od članova Proizvođačke organizacije UPOCentar Simentalac su Dukat (4 člana), Vindija (15 članova), Mljekara BiZ (7 članova). Mlijeko je u 95% slučajeva 1. kvalitete. Cijene mlijeka su različite zbog činjenice da mlijeko otkupljju tri mljekare i da svaka mljekara unutar svog sustava ima gotovo jedinstven odnos prema svojim partnerima. Uz osnovne cijene, mljekare imaju i svoje tvorničke uvjete.

Mehanizacijski prsten, sabirni centar za mlijeko i zajednička mljekara

Kakvi su vaši planovi za idućih pet godina?

Planiramo zadržati postojeću proizvodnju po jedinici kapaciteta i poraditi na tehnologiji i uvjetima tržišta koji će omogućiti i lagani rast. Planiramo povećati broj članova na preko 30. Cilj je posljedično tome povećati i broj muznih krava u PO na 1.200 grla. To bi nam omogućilo i veći utrženi promet mlijeka od preko 15 milijuna kuna.

PO planiramo opremiti i vlastitim skladišnim prostorom za repromaterijala kojeg članovi nabavljaju preko PO. Ukupna nabava repromaterijala preko PO treba dostići preko 4,6 milijuna kuna prometa. PO će se pregovarački se ojačati i pripremiti na suradnju sa drugim sličim PO u Hrvatskoj i inozemstvu.

Glede tehnološke opremljenosti i infrastrukture proizvođačke organizacije, planiramo prostor dograditi sa vlastitim skladištem za skladištenje strojeva, repromaterijala, žitarica i ostalih komponenta stočne krme. Pribaviti si mehanizaciju za zajedničko korištenje u sustavu mehanizacijskog prstena (npr. silokombajn, kombajn, sušara, mješaona stočne hrane, specijalizirane prikolice i prikolice za izgnojavanje). Plan je također izgraditi vlastiti sabirni centar za mlijeko i prodaju stoke. Također, nabaviti cisternu za mlijeko kako bi mogli sami dostaviti mlijeko na rampu u mljekaru ukoliko ne ostvarimo prioritetni plan izgradnje zajedničke mljekare.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Miroslav Kovač Simentalac Proizvođačka organizacija UPOCentar Simentalac Pregovaračka moć


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)