Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija jaja
  • 04.02.2020. 07:30

Dvije EU članice zabranjuju okrutno mljevenje živih muških pilića

Muško pile u industriji jaja proizvođaču je beskorisno, a najjeftiniji način da ih se riješi je taj da ih se baci. No, prije toga ga moraju usmrtiti. Većinom mljevenjem na živo.

Foto: Pixabay/zoosnow
  • 2.138
  • 776
  • 0

Francuska i Njemačka zabranit će usmrćivanje muških pilića mljevenjem dok su još živi jer takvu praksu smatraju krajnje okrutnom. 

Naime, u industriji proizvodnje jaja, nakon što se pile izleže, ovisno o tome je li muškog ili ženskog spola, ide na daljnju "obradu". U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nesilica, najčešće u kaveznom uzgoju. U slučaju da je muško - ne služi ničemu. 

Muško pile u industriji jaja ne služi ničemu

Jaja ne može nesti, ali ni "natući" kilograme poput tovljenika. Proizvođaču je beskorisno, a najjeftiniji način da ih se riješi je taj da ih se baci. No, prije toga ga moraju usmrtiti. U industriji proizvodnje jaja to se najčešće rješava tako da se tek izlegli pilići stavljaju u stroj koji ih melje na živo. Ovaj se postupak još zove i maceracija

Peradarska industrija pokrenula je uzgoj hibrida pilića kako za proizvodnju mesa tako i za proizvodnju jaja pa jednostavno nije bilo potrebe za držanjem hibrida mužjaka. Pilići se odmah nakon što se izlegu iz jaja provjeravaju te muški odvajaju za mljevenje.  

Smatra se da u zemljama EU deseci milijuna pilića okončaju život na ovakav način. 

Umjesto mljevenja, u Švicarskoj koriste CO2

Švicarska je ovu praksu ukinula u jesen prošle, 2019. godine i tako postala pionir u zaštiti peradi u odnosu na druge zemlje članice EU. Umjesto mljevenjem, u Švicarskoj muške piliće usmrćuju ugljičnim dioksidom. 

U toj se zemlji svake godine ubije oko tri milijuna muških pilića, a više od 50% njih preradi se u hranu za životinje. 

Treba spomenuti da osim mljevenjem i gušenjem ugljičnim dioksidom, postoji još jedna metoda ubijanja muških pilića - "lomljenje vrata". Ni kod mljevenja ni kod lomljenja vrata ne koriste se anestetici

Britanski borci za prava životinja također traže da se takve prakse zabrane i u toj zemlji. 

Što prije otkriti tehniku prepoznavanja spola dok se pile ne izleže 

Vratimo se Francuskoj i Njemačkoj. U ove dvije zemlje plan je zabraniti mljevenje muških pilića do kraja 2021. godine. Na zabrani su radili Didier Guillaume, francuski ministar poljoprivrede te njegova njemačka kolegica, ministrica Julija Klöckner.  

"Vrijeme je da završimo s mljevenjem pilića. Francuska i Njemačka trebale bi biti euoropski predvodnici kada je riječ o ovom problemu", izjavio je Guillaume. 

Trenutno ne postoji metoda za određivanje spola pileta prije nego se izleže, a u Francuskoj smatraju kako što prije treba otkriti takvu tehniku. To bi omogućilo proizvođačima da unište jaje prije nego se pilići izlegu. 

Treba spomenuti kako je francuski ministar poljoprivrede izjavio i kako do 2021. godine očekuje zabranu kastracije prasadi bez anestetika. "To je pitanje dobrobiti životinja, ali i uzgajivača. Ne znam za one koji žele da im netko zlostavlja životinje. Oni vole životinje", zaključio je. 


Tagovi

Industrija jaja Muški pilići Mljevenje Zabrana Maceracija Francuska Njemačka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije