Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 18.09.2020. 09:00

DZS: U 2019. pala proizvodnja, potrošnja i prodaja mlijeka

Proizvodnja mlijeka na hrvatskim OPG-ovima pala je lani za 4,3% u odnosu na godinu prije, potrošnja svježeg mlijeka u kućanstvima za 2,2%, a izravna prodaja mlijeka za 4,8%, navodi Državni zavod za statistiku.

Foto: Jumpstory
  • 184
  • 12
  • 0

Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2019. u odnosu na 2018. manja je za 4,3%, odnosno za oko 18 000 tona, podaci su to Državnog zavoda za statistiku.

Istodobno se i količina mlijeka koju su gospodarstva predala u otkup mljekarama smanjila za 6,7%, tj. za oko 17 000 tona.

Smanjena i potrošnja

Smanjenje proizvodnje mlijeka odrazilo se i na potrošnju mlijeka prema namjeni. Tako se potrošnja mlijeka u svježem stanju u kućanstvima smanjila za 2,2%, dok se izravna prodaja mlijeka smanjila za 4,8%.

Ukupna količina upotrijebljena za ishranu stoke i količina mlijeka prerađenog na gospodarstvu u blagom je porastu za 0,6% odnosno za 0,9% u odnosu na prethodnu godinu.

"Što se tiče mliječnih proizvoda, ukupna proizvodnja svježeg sira smanjila se za 12,2%, dok je istodobno proizvodnja ostalih sireva porasla za 10,4%. Porasla je i proizvodnja maslaca (6,1%), dok se proizvodnja vrhnja smanjila za 4,8% te ostalih proizvoda za 22,7%“, navode iz DZS.

DZS: Prirast goveda u 2019. povećan za 30%, proizvodnja kravljeg mlijeka i dalje pada

Podaci o godišnjoj proizvodnji mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima prikupljaju se u sklopu redovitoga godišnjeg istraživanja o broju stoke i stočnoj proizvodnji koje se provodi na uzorku.

U dokumentu ispod teksta pogledajte izvješće Državnog zavoda za statistiku. 


Dokumenti


Izvori

Državni zavod za statistiku


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja Potrošnja Prodaja DZS


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije