Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti vimena
  • 20.04.2019. 12:00

Edem vimena - posljedice i preventiva

Povećana upotreba koncentrata u hranidbi utjecala je na izraženost edema kod junica, ali ne i kod drugih krava. Točnije, nisu uočene razlike kada je riječ o edemu kod krava koje su hranjene u zasušnom periodu obrocima s različitim udjelom koncentrata. 

Foto: Pixabay/stux
  • 1.519
  • 43
  • 0

S početkom nalijevanja vimena, prvenstveno kod prvotelki, dolazi do intenzivnog oslobađanja tekućine iz krvožilnog sustava u vime (i okolna tkiva). Povećani tlak, koji je stvoren nalijevanjem vimena, kod junica sprječava limfnu drenažu i na taj način izaziva edem. 

Za ovo oboljenje vimena karakterističan je poremećaj u ravnoteži elektrolita (a to su prije svega natrij i kalij) i minerala koji su zajedno neophodni za građu tkiva. Ovo se prije svega odnosi na kombinaciju kalcija, magnezija i fosfora, upozorava savjetodavac Dragan Jakovljević. 

Koji su faktori rizika za edem 

Na predispoziciju za pojavu edema utječe povećana razina natrija i kalija u obroku, ali i visoki genetski potencijal za mliječnost. S ovim potencijalom povezan je i posebno izražen i estrogeni utjecaj. Ovo je također i objašnjenje zašto je edem vimena posebno izražen kod prvotelki, paralelno s izuzetno visokom proizvodnjom mlijeka i laktacijom. Pritom, treba imati u vidu činjenicu da estrogen sudjeluje u izgradnji tkiva u kojem se stvara mlijeko. 

Na sadržaj minerala i elektrolita, neosporan utjecaj imaju hormonalne promjene, a što također treba uzeti u obzir kada je u pitanju njihova razina u krvi s povezanošću s prvobitnim nalijevanjem vimena. 

Hranidba utječe na edem 

Generalno, ovom oboljenju podložnije su prvotelke od ostalih krava. Krave koje nemaju predispoziciju za edem, mogle su zadržati neke limfne kanale iz prethodne laktacije, čime je automatski omogućena i bolja evakuacija tekućine iz vimena. 

Također povećana upotreba koncentrata u hranidbi utjecala je na izraženost edema kod junica, ali ne i kod drugih krava. Točnije rečeno, nisu uočene značajne razlike kada je riječ o edemu kod krava koje su hranjene u zasušnom periodu obrocima s različitim udjelom koncentrata. 

Veza između edema i prinosa mlijeka

Pojave edema vimena značajno je povezana s visokim prinosom mlijeka, ali isto tako ne utječe na kondiciju krava u vrijeme teljenja. Na predispoziciju za ovu pojavu utjecala je visoka mliječnost u prethodnoj laktaciji. 

Eventualni problemi koje uzrokuje edem prije svega se odnose na to što se edemozno vime teže muze. Ovo konkretno znači da zbog zadržavanja tekućine, vime postaje čvršće i deblje, kanali postaju suženi, što sve dovodi do slabijeg izmuzavanja ili čak zastoja u muži. 

Nakon muže, takvo vime je plavo crvene boje, s bijelim prstenovima. Mlijeko koje je zadržano u vimenu, kao i njegovo curenje između dvije muže, predstavlja dobru podlogu za razmnožavanje uzročnika mastitisa. 

Vime s izrazitim edemom bolno je i remeti prirodno ponašanje životinje. Takve krave manje se odmaraju u ležećem položaju, uglavnom su na nogama i konzumiraju manje hrane. Kada je bremenitost grla u pitanju, edem se uglavnom javlja na kraju, kada plod intenzivno raste pa su potrebe za energijom visoke. Upravo iz tog razloga, smanjen unos hrane dovodi do toga da krave počinju trošiti svoje tjelesne rezerve, a što za sobom povlači i rizik od pojave ketoze. 

Pravilnom hranidbom spriječit ćete ketozu

Grla s ketozom posebno su podložna infekciji patogenima iz okruženja, a koji izazivaju mastitis u periodu teljenja. Kada je dugotrajan i izražen, edem vimena također može dovesti do oštećenja centralnog ligamenta i do pojave slabo vezanog ili visećeg vimena. 

Prepartalna hranidba kao preventiva

U cilju sprječavanja pojave edema vimena, preporučuje se ograničen unos soli natrija i kalija, u periodu od šest do osam tjedana prije očekivanog porođaja kod junica, tijekom perioda zasušenosti kod krava, kao i smanjeni udio koncentrata u obrocima junica. 

Upotreba kalcij - klorida u prepartalnoj hranidbi utječe na smanjenje izraženosti edema, ali učinak hranidbe viljid je samo dok je preparat zastupljen u obroku. Međutim, ova sol može se koristiti u obrocima krava i neposredno nakon teljenja, u cilju kontroliranja pojave edema u ranoj laktaciji

Poželjno na farmi čuvati kolostrum drugih krava

Važno je i izbjegavati poremećaje u prometu hranjivih tvari kako bi se izbjegla opterećenost jetre. Kada se ipak javi slučaj izraženog edema vimena, prije svega kod junica, preporučuje se muža prije teljenja. S mužom se može početi nekoliko dana prije porođaja. I preporučuje se da u prvim danima muža bude sasvim kratka. Ovo se prakticira kako bi se smanjio pritisak u vimenu i da se životinji omogući da se osjeća što komotnije i udobnije. Potrebno joj je više odmora i konzumiranje više hrane. U ovom slučaju ni kolostrum ni plotkinja ne mogu se koristiti za dojenje teleta. Kako krave kod kojih je izražen edem, ne mogu dojiti svoje tele, vrlo je korisno da na farmi uvijek ima zamrznutog kvalitetnog kolostruma drugih krava koje će biti upotrebljeno za hranidbu takve teladi. 

Edem je normalna fiziološka pojava 

Za grla s edemom vimena potrebno je osigurati dovoljno komforan prostor kako bi se osjećala što udobnije i kako bi se spriječile dalje ozljede vimena, ali i kako bi se omogućio neophodan odmor za ove životinje. Ranije su se davale preporuke da se obustavi napajanje vodom, kao efikasna mjera u borbi s edemom. Međutim, ovo je potpuno neprihvatljivo jer dovodi do slabljenja organizma i može izazvati zdravstvene probleme. 

U periodu oko teljenja, edem vimena uobičajena je fiziološka pojava i samo je važno nastojati da se smanji stupanj njegove vidljivosti i da ne traje previše dugo jer u protivnom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema vimena.

Kontrola zdravlja vimena važan je element u procesu proizvodnje zdravstveno sigurnog mlijeka. Iz tog razloga neophodno je kod mliječnih krava provoditi program kontrole mastitisa, kroz redovne mjere otkrivanja i prevencije bolesti vimena, zaključje Dragan Jakovljević. 


Tagovi

Bolesti vimena Mliječne krave Prvotelke Laktacija Kontrola mastitisa Plavo vime Crveno vime


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]