Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje goveda
  • 07.11.2020. 12:00

EFSA: Najveći problem kod klanja goveda je neadekvatno osoblje

Analizom je utvrđeno ukupno 40 opasnosti koje bi se mogle pojaviti tijekom klanja, a većina njih dolazi od neadekvatnog osoblja.

Foto: Depositphotos/Milva_El
  • 298
  • 174
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je procjenu dobrobiti goveda prilikom klanja, temeljenu na najsuvremenijim znanstvenim studijama i istraživanjima.

Analizom je utvrđeno ukupno 40 opasnosti koje bi se mogle pojaviti tijekom klanja, a većina njih dolazi od neadekvatnog osoblja. Također, navedeno je i dvanaest posljedica kojima životinja može biti izložena tijekom cijelog procesa, a uključuju toplinski i hladni stres, umor, žeđ, dugotrajnu glad, otežano kretanje, ograničene pokrete, nemogućnost odmora, socijalni stres, bol, strah i nevolju, navodi EFSA.

Podsjećamo, nedavno je objavila izvješće i o dobrobiti svinja te nova pravila prilikom klanja. 

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opće dobro, Europska komisija predložila je opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identificirao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplinskog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba. 

Nova pravila kod klanja svinja, što predlaže Europska komisija?

"Visoki standardi poboljšavaju zdravlje stoke i kvalitetu hrane, smanjuju potrebu za lijekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznolikosti. Zdrave, dobro njegovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane“, naglasila je glavna znanstvenica EFSE Marta Hugas.

Potrebno znanstveno mišljenje za svu stoku

Europska unija usvojila je 2009. godine Uredbu Vijeća o zaštiti životinja za vrijeme klanja, na temelju dvaju znanstvenih mišljenja EFSE.

Paralelno, od 2005. godine, Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) razvila je dva poglavlja u svom Kodeksu o zdravlju, klanju i ubijanju kopnenih životinja u svrhu suzbijanja bolesti. Također, OIE je stvorio ad hoc radnu skupinu (RG) za reviziju ova dva poglavlja.

Tjednima prosvjeduju zbog Zakona o zaštiti životinja: Ubit će nas male poljoprivrednike

U tom kontekstu, Komisija je zatražila od EFSA-e da napiše znanstveno mišljenje koje daje neovisan pogled na klanje stoke, s posebnim osvrtom na transport, iskrcaj, rukovanje, sputavanje, omamljivanje i krvarenje. Kao i da se utvrde opasnosti za dobrobit životinja i osiguraju mjere za ublažavanje posljedica. 


Tagovi

EFSA Europska komisija Izvješće Klanje Govedo Dobrobit


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]