Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak u peradarstvu
  • 04.03.2020. 09:00
  • Zagrebačka, Gradec

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, octom i pepelom – kao naši stari

Kako je nekada njegova baka, tako sada i Elvis Dado Horvatinović koristi prirodne preparate za zaštitu peradi. Savjete i iskustva podijelio je i s našim čitateljima.

Foto: Elvis Horvatinović
  • 19.935
  • 2.662
  • 1

Bilo da se perad uzgaja za proizvodnju konzumnih jaja ili za proizvodnju mesa, koriste se koncentrati koji u sebi sadrže velike količine aditiva kao što su antibiotici, kokcidiostatici, antioksidansi, pigmenti te arome i razne vezivne supstance. Svi su ti dodaci umjetno stvoreni i imaju različite funkcije i jednu ulogu - povećati konzumaciju i konverziju hrane kako bi se pospješio rast brojlera ili proizvodnja jaja.  

U stočarstvu sve više raste trend što prirodnije hranidbe te se mnogi odlučuju za "alternativu" u prevenciji raznih bolesti, nametnika, jačanju imuniteta i sl.

Jedan od njih je i Elvis Dado Horvatinović, osnivač popularne Facebook grupe Od grunta do stola koji sa svojim pratiteljima nesebično dijeli savjete kada je u pitanju uzgoj kokoši. Jedan od njih nam je privukao pažnju - češnjak u uzgoju kokoši. Bio je to povod za razgovor s Dadom. 

"U svijetu novog tisućljeća i sveopćoj globalizaciji, uz sve dobro što nam ona donosi, susrećemo se i s onom negativnom stranom - raznim bolestima. Kako im podliježu ljudi zbog rušenja imuniteta, tako su podložne i životinje, bilo da se radi o kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama koje uzgajamo na gospodarstvima", komentira Horvatinović.

Kako su njegovi preci nekada držali životinje tako ih i on uzgaja

Elvis je rođen na selu u Gradecu, gdje je i odrastao, a unatoč tome što većinu svoga radnog dana provede u Zagrebu, uvijek se vraća gruntu. Životinje na svom seoskom domaćinstvu uzgaja onako kako su to nekada radili njegovi preci.

"Zbog nedostatka vremena, jer radim u gradu i živim sam s djetetom, nisam u mogućnosti držati razne životinje onoliko koliko bih htio, ali posljednjih godina moje dvorište je svakako prepuno različitih vrsta peradi", priča nam Elvis.

Hranidba peradi: Pretjerani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C

Kao što se ljudski organizam troši, napadaju ga razne bolesti, ruši mu se imunitet, slično se događa životinjama. Dado je jedan od onih koji će umjesto farmaceutskih lijekova i raznih aditiva češće odabrati "alternativu" i domaće proizvode za podizanje imuniteta i izlječenja. Tako nastoji liječiti i svoju pernatu družinu. Na svom domaćinstvu drži razne vrste peradi, od kokoši starinskih domaćih pasmina pa do afričkih, takozvanih perlinki, razne vrste pataka, gusaka, zagorskih pura.

Dadina pernata družina

Ovaj mladi poljoprivrednik hobist kaže: "Svakodnevno se iznova divim njihovoj ljepoti i uživam u njihovom društvu. Tako malo traže, a tako puno daju. Nažalost, i one su podložne raznim bolestima i napadima raznih parazita i nametnika."

Dodaje češnjak za sprječavanje parazita i nametnika te podizanje imuniteta

Kako bi spriječio bolesti kod peradi i podigao im imunitet u periodu uzgoja jednodnevnih pilića, u vodu im dodaje češnjak kojeg također sam uzgaja, bez dodataka umjetnih gnojiva i pesticida.

Već su poznate sve dobrobiti češnjaka, on kod peradi pomaže u uništavanju i spriječavanju raznih crijevnih parazita, ali i vanjskih nametnika kao što su tekuti. Također podiže imunitet organizma, a svojim "isparavanjem" i ispuštanjem intenzivnog mirisa kroz kožu odbija razne nametnike.

Na pitanje kako pravi pripravak i kada ga daje peradi odgovara "Dok su pilići stari tek dan, dva, na sitno nasjeckam nekoliko češnjeva češnjaka i ubacim u oko 5L vode te im tu mješavinu dajem uzastopno 5 do 7 dana. Također, nekoliko puta kroz godinu češnjakom "tretiram" i odraslu perad."

Za žuti žumanjak: Obogatite hranidbu peradi češnjakom, nevenom i Gospinom travom

Naš sugovornik kaže da životinje dobro reagiraju na vodu s češnjakom i da je rado piju, a zauzvrat daju zdrava jaja i ukusno meso. Horvatinović ističe: "Nekada naše bake, pa tako i moja, nisu znale za gotove smjese, koncentrate i aditive koje su svakodnevno u primjeni kod intenzivnog tova i držanja životinja, već su im davale razne domaće pripravke. Takvim se načinom držanja životinja povodim i ja."

Zbog blage zime idealni uvjeti za pojavu nametnika i bolesti

Obzirom da nam zima, koja niti nije bila onakva kakva bi trebala biti, lagano odlazi, ovo prijelazno vrijeme idealno je za razne viruse, bakterije i nametnike peradi. Jedan od spomenutih su i tekuti, živuća ektoparazitska crvena grinja (Dermanycus galline), a koje su sveprisutne u peradarnicima. 

Pripravak od domaćeg češnjaka perad rado pije

Tekut je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom peradi. Kao ektoparazit, tekut se povremeno, ali obilno hrani sišući krv peradi.

Crvena kokošja grinja nanosi štete peradarstvu

Posljedice napada su gubitak na težini kod odrasle peradi, kržljavost mlade peradi, dok kokoši prestaju nesti i napuštaju gnijezda. Na koži se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda, dok u težim slučajevima može doći do uginuća.

Češnjak i jabučni ocat djeluju i kao antibiotik, a pepeo spriječava napade nametnika

"Osim "tretiranja" češnjakom postoji još jedna dobra metoda, a to je jabučni ocat", otkriva Horvatinović koji ga dodaje u vodu. Recept je sličan pripravku s češnjakom. Na 5 litara vode doda se 1 dcl jabučnog octa, a postupak se ponavlja uzastopno 5 do 7 dana.

Češnjak i jabučni ocat osim zaštite i podizanja imuniteta odlično djeluju i kao antibiotik.

Uz sve navedeno njegove koke uvijek imaju dostupan pepeo. Obzirom da se grije na drva sav dobiveni pepeo tijekom zime skuplja te ga kroz godinu sipa u čeprkališta u kojima se perad "kupa" te na taj način sprječava napade tekuti i raznih nametnika. Na kraju, Dado za Agroklub kaže: "Mogu slobodno reći da su moje koke, osim što su zdrave i – sretne."


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Zdravlje peradi Jačanje imuniteta češnjakom Jabučni ocat Pepeo Od grunta do stola Elvis Horvatinović Peradarstvo Nametnici Bolesti peradi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.