Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zatvorio farmu
  • 08.11.2022. 11:05
  • Virovitičko-podravska, Ilmin Dvor

Epilog dodjele zemlje u Općini Čađavica: Branko Karamarković prodao 120 krava i zatvorio farmu

Nisam imao drugog izbora, na općinskom natječaju za državnu zemlju ostao sam bez više od 200 hektara nužnih za proizvodnju stočne hrane, objasnio je Karamarković.

Foto: Goran Gazdek
  • 11.873
  • 1.121
  • 0

Jedan od najuspješnijih hrvatskih stočara, Branko Karamarković (desno, na naslovnoj fotografiji sa sinom Mladenom), iz Ilmin Dvora u Virovitičko-podravskoj županiji, prodao je 120 krava i pedesetak junica te nakon 12 godina rada zatvorio farmu, objavio je u ponedjeljak 7. studenoga portal Telegram. Karamarković nam je potvrdio tu vijest ponovivši da su krave i junice završile u klaonicama Crne Gore i Kosovu, a dio u rijetkim preostalim farmama u Slavoniji.

"Nisam imao drugog izbora, na općinskom natječaju za državnu zemlju ostao sam bez više od 200 hektara nužnih za proizvodnju stočne hrane“, objasnio je.

Ističe kako je obrt za uzgoj muznih krava zatvorio teška srca, ali mirne duše jer nikome nije ostao dužan: podmirio je sve obaveze prema radnicima, dobavljačima, Poreznoj i lokalnoj upravi.

Šutnja na upozorenja i prozivke 

Epilog je to zakonski i moralno upitne raspodjele državnog poljoprivrednog zemljišta u Općini Čađavica na koju je, uz dvadesetak nezadovoljnih i oštećenih poljoprivrednika, najglasnije u Općinskom vijeću, na prosvjedima i u medijima upozoravao upravo Karamarković.

"Nitko nas osim dijela medija nije slušao, ni na lokalnoj, ni županijskoj, ni na državnoj razini. S nepravdom sam upoznao i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković na jednom sastanku, a poslije joj slao i poruke na koje nikada nije odgovorila“, kaže.

Sredinom siječnja ove godine Županijskom državnom odvjetništvu u Virovitici, zajedno s potpisima još dvadesetak mještana podnio je kaznenu prijavu protiv načelnika Mirka Rončevića i predsjednika Općinskog vijeća Josipa Piskača zbog kršenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali prijava još uvijek stoji u ladici.

Čađavica dobila suglasnost na dodjelu državnog zemljišta, poljoprivrednici najavili prosvjede

Vijest se brzo proširila Hrvatskom, uslijedili su brojni telefonski pozivi zabrinutih kolega i stotine komentara na društvenim mrežama.

"Kolege ne mogu vjerovati da sam se odlučio na taj korak. Komentare na društvenim mrežama ne čitam, ali mi obitelj i prijatelji kažu da su u velikoj većini pozitivni i da mi ljudi daju podršku. Domaći me u čudu pitaju: Stvarno si to napravio? Pa jesam, rekao sam davno da ću to napraviti, da je u ovakvim uvjetima nemoguće raditi, kazao nam je Karamarković.

Iako je ranije najavljivao da bi se to moglo dogoditi, te iako znaju da je jedan od najcjenjenijih i najuspješnijih proizvođača, nitko ga iz Virovitičko-podravske županije i Općine Čađavica nije nazvao i pitao mogu li što učiniti da se farma ne ugasi.


Tagovi

Branko Karamarković Muzne krave Prodaja Epilog Čađavica Državno zemljište


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.