Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništavanje proizvodnje
  • 19.07.2015. 15:25

EU će reagirati na raskide ugovora s mljekarima?

Problemi naših proizvođača mlijeka, kao i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem pomno se motri i iz EU, tvrdi Marijana Petir.

  • 2.380
  • 222
  • 0

U prva četiri mjeseca ove godine, proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj je pala za 5%, a propalo je čak 1.200 malih proizvođača mlijeka. Sol na ranu ovih je dana po tom pitanju dalo i Belje, otkazavši ugovore sa 600 proizvođača mlijeka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. To su samo neki podaci koje je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Zagrebu, iznijela naša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Tvrtka koja dobiva najviše novca namijenjenog poljoprivredi

"O svemu sam izvijestila i povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana koji će istražiti cijeli ovaj slučaj s raskidima ugovora na bjelovarsko-bilogorskom području i provjeriti o kakvim ugovorima je riječ. Pozvala sam i luksemburškog ministra poljoprivrede, koji predsjeda Vijećem u kojem sjede ministri poljoprivrede, da uputi i hrvatskog ministra Tihomira Jakovinu na donošenje ciljanih, kriznih mjera za sektor mljekarstva, koji je doista ugrožen. Žalosti me što je u ovome slučaju izostala bilo kakva reakcija ministra Jakovine, jer je Belje tvrtka - kćer koncerna Agrokor, koji je jedan od najvećih korisnika hrvatskog poljoprivrednog proračuna. Smatram nedopustivim da se na ovakav način raskidaju ugovori s malim proizvođačima mlijeka", kazala je Petir.

Preko noći ostaju bez zemlje!

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i Robert Hadžić, član Izvršnog odbora Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život. Govorio je o iskustvima s terena te upozorio kako postoje slučajevi u kojima su, tokom postupka dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, korisnici preko noći i bez obrazloženja, ostali bez zemlje koje su dotad koristili.

"Agencija za poljoprivredno zemljište raspodjelu vrši u korist velikih sustava. Osim toga, agencija ne raspolaže stvarnim podacima o zemljištu te se događa da dodjeljuje površine neprikladne za poljoprivrednu proizvodnju, posebno stočarsku, odnosno ratarsku. U mljekarskom sektoru veliki je pak problem što Ministarstvo poljoprivrede kasni s donošenjem regulative za proizvođačke organizacije, preko kojih bi se moglo utjecati na stabilnost tržišta, budući da bi kroz takve organizacije proizvođači mogli zajedno nastupati prema otkupljivačima, dok se sada događa da ovako pojedinačno svi imaju nisku otkupnu cijenu mlijeka", istaknuo je Robert Hadžić.

Petir je također navela, kako je zajedno s kolegama iz Europske pučke stranke tražila od povjerenika Hogana, da zbog produljenja ruskog embarga, Europska komisija produži i mjere obeštećenja za poljoprivrednike. Komisija je udovoljila njihovom zahtjevu i potvrdila da će i hrvatski proizvođači jabuka i mandarina dobiti obeštećenje.

Javna je tajna da i kod nas stranci dolaze do zemlje

Press konferencija Marijane Petir

Petir je istaknula kako su proizvodnja mlijeka i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i na razini Europske unije, vrlo osjetljivi sektori. Naime, studija koja je napravljena na razini EU, za 13 zemalja, a tiče se raspolaganja s poljoprivrednim zemljištem, pokazala je da u Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj, dolazi do doslovnog otimanja zemljišta od strane inozemnih tvrtki koje putem investicijskih fondova, osiguravajućih društava i kojekakvih džepnih ugovora kupuju zemlju preko posrednika, zbog čega mala obiteljska gospodarstva ostaju bez poljoprivrednih površina koje su im nužne za proizvodnju i opstanak.

"Na taj je način u samo u jednoj regiji Poljske, ove godine otuđeno 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. S obzirom da u toj studiji nema podataka za Hrvatsku, jer smo još uvijek relativno nova članica EU, zatražila sam da se takvi pokazatelji naprave i za našu zemlju. A, najžalosnija je činjenica da je zapravo javna tajna, da se takve stvari u Hrvatskoj već događaju, unatoč zabrani koja je na snazi do 2016. godine, a koja govori da se strancima zemlja ne smije prodavati", kazala je Petir, te dodala kako su to teme koje danas dominiraju hrvatskom poljoprivredom, a u kojoj vidimo slabost i izostanak reakcije resornog ministra. Zbog toga je Jakovinu još jednom pozvala da se jače aktivira u sektoru kojem je na čelu.

Hoće li se napokon ministar Jakovina probuditi?

"Jer, ako se nastavi voditi poljoprivreda na način da lokalno i domaće stanovništvo ostaje bez zemljišta, da mladi poljoprivrednici ne vide perspektive na selu, pa ga napuštaju, sve to neminovno vodi do umiranja hrvatskog sela. A ako nema sela i seljaka, znamo da nema niti hrane, niti suvereniteta, niti čuvanja hrvatskog prostora. A to predstavlja smrt, ne samo za selo nego i za cijeli jedan narod", zaključila je Marijana Petir na konferenciji za novinare, kazavši kako se nada da će naše Ministarstvo poljoprivredne konačno početi ozbiljno shvaćati te poruke.


Tagovi

Marijana Petir Proizvodnja mlijeka Belje Bjelovarsko-bilogorska županija Zagreb Europska komisija Phil Hogan Raskidi ugovora Tihomir Jakovina Krizne mjere Mljekarstvo Agrokor Poljoprivredno zemljište Europska unija Poljska Bugarska Rumunjs


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]