Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silažni kukuruz
  • 16.10.2021. 10:00

Farmeri primorani kupovati silažu - cijene od 80 do 120 KM po toni!

Proizvodnja i kvalitet silažnog kukuruza je ispod minimuma ove godine. Pred farmerima je prelazak na zimsku ishranu koja je na ovim prostorima nezamisliva bez silaže, a već sredinom desetog mjeseca mnogi su je primorani kupovati i spremati se za zimu.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 441
  • 91
  • 0

Svi su farmeri složni u jednoj konstataciji koja je obilježila ovogodišnju poljoprivrednu sezonu, a to je da je ovo jedna od najlošijih godina u mnogim segmentima. Prvenstveno enormno poskupljenje stočne hrane i nepovoljne vremenske neprilike povećale su cijenu koštanja mlijeka i do 70 posto. U takvoj situaciji gdje su troškovi naglo skočili, a prodajna tržišna cijena tog proizvoda ostala ista, dovela je mnoge do toga da razmišljaju ili su već zatvorili svoje farme i rasprodali stoku.

Stočna hrana je osnova svake proizvodnje, naročito mlijeka i svaka promjena u cijeni, potražnji, količinama i na kraju kvaliteta direktno utiče na cjelokupni ciklus. Uzgoj i kvalitet silažnog kukuruza ispod je minimuma u ovoj godini. Pred stočarima je prelazak na zimsku ishranu koja je na našim prostorima nezamisliva bez silaže, a već sredinom desetog mjeseca mnogi su je primorani kupovati i spremati se za predstojeći period.

Veliki problem su i divlje svinje

Prvi ovogodišnji udarac poljoprivrednici su zadobili u rano proljeće prilikom nabavke repromaterijala i sjemena kukuruza, gdje su cijene naglo skočile kako na svjetskom tako i na domaćem tržištu. Drugi su bile vremenske neprilike koje su pratile pomenutu žitaricu gotovo od sjetve pa sve do berbe.  

Mahir Džafić, proizvođač mlijeka kaže nam da ne pamti ovako lošu godinu. "Problemi sa silažnim kukuruzom pojavili su se odmah u fazi sjetve. Manjak vlage u zemlji usporio je nicanje. Poslije u fazi razvoja mnoga mjesta je pogodilo jako nevrijeme praćeno ledom i taman se usjev malo oporavio, uslijedio je gotovo dvomjesečni sušni period koji je smanjio urod i preko 50 posto od očekivanog", pojašnjava Džafić za Agroklub.

Međutim i tu nije bio kraj. Dodatan problem gotovo svim proizvođačima stvarale su i divlje svinje koje su uništile jako mnogo površina pod kukuruzom i to ono što je malo ostalo nakon niza vremenskih neprilika. Nažalost, primjetan je i treći ovogodišnji nalet, gdje je nafta u prosjeku u odnosu na prošlu godinu poskupjela i preko 50 procenata što je uveliko povećalo troškove.

Poskupjela i gotova silaža

Septembar je period kada se kukuruz uveliko silirao i pripremala silaža za zimsku ishranu. Nažalost loši prinosi i kvalitet pomenute žitarice, mnoge je već primorao da je kupuju. Tržište silažnim kukuruzom prati i ostala poskupljenja stočne hrane tako da se i cijena gotove silaže kreće od 80 do 120 KM za jednu tonu u zavisnosti od transporta i udaljenosti isporuke. Zimska ishrana muznih krava nema alternativu kada je u pitanju ovo hranivo pa kako će farmeri prezimiti, koliko će ih dočekati proljeće i novu sezonu, ostaje da se vidi.

Zašto je važno i koji je udio sijena u zimskom obroku muznih krava

Jedini spas vide u dodatnim interventnim mjerama podrške sa nekih od nivoa vlasti, međutim obzirom da se bliži kraj budžetske godine sve je izvjesnije da će u mnogim općinama/gradovima ta pomoć izostati.

Izuzetno loša godina po mnogim segmentima proizvodnje mlijeka, imat će poslijedice i u 2022., a mljekari već apeluju i mole nadležne da im pravovremenim mjerama pomognu i sačuvaju radna mjesta na njihovim farmama.


Tagovi

Stočna hrana Poskupljenje stočne hrane Silaža Silažni kukuruz Divlje svinje Proizvođači mlijeka Interventne mjere Mahir Džafić


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]