Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održan sastanak
  • 28.04.2022. 16:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sapna

Farmeri u Sapni postigli dogovor o višoj otkupnoj cijeni mlijeka

Prema računici farmera, trenutno litar mlijeka u proizvodnji košta 0,95 KM, dakle za 0,35 maraka više od cijene po kojoj prodaju

Foto: Fedahija Hrnjić
  • 341
  • 53
  • 0

Farmeri iz Sapne postigli su dogovor o višoj otkupnoj cijeni sirovog mlijeka od narednog mjeseca. Sastanku poljoprivrednika prisustvovali su i predstavnici općine, kantonalnog i federalnog udruženja mljekara te predstavnik mljekare i direktor otkupne stanice. 

"Cijena mlijeka bi trebala biti 0,60 KM po litru. Do sad su nam plaćali oko pola marke, mnogi su imali i ispod toga. Za mart i april digli su nam po tri feninga, a isto će uraditi i u maju, tako da je to ukupno povećanje od devet feninga", kaže Fedahija Hrnjić jedan od većih proizvođača. 

Skuplja proizvodnja

Uzimajući u obzir kompletnu situaciju na tržištu, cijenu uzgoja i proizvodnje, stočari ne mogu biti u potpunosti zadovoljni dogovorenim. Prema njihovoj računici trenutno litar mlijeka u proizvodnji košta 0,95 KM, dakle za 0,35 maraka više od cijene po kojoj prodaju. 

Poljoprivrednici traže sastanak i s načelnikom 

"Ali, digli su nam premiju na 0,31 KM fizičkim licima, a obrtima i pravnim licima na 0,34 KM/l. Šta da radimo, moramo se boriti svim sredstvima, ništa osim toga nam ne preostaje. Valjda se i cijene koncentrata i ostalog vrate na raniji nivo", dodaje.

Nastavak borbe

Poljoprivrednici će na sastanku s načelnikom Zudinom Mahmutovićem, koji bi trebao biti održan nakon praznika, kako kažu, dogovoriti da se osim planirani budžetskih sredstava s nivoa općine u iznosu od 20.000 KM, osigura i isplata s  kantonalnog nivoa 50.000 KM i federalnog 30.000 KM.

"Ako nam načelnik ne izađe u susret da dobijemo ta sredstva, mi ćemo biti primorani da opet protestujemo. Ako treba odustajemo od općinskih poticaja kako bi stekli pravo na ovih 80.000 KM. Općina mora biti zastupnik svega i dobiti taj novac s viših nivoa", pojašnjava Hrnjić, dodavši da će u suprotnom napraviti masovne proteste

Zaprijetili masovnijim okupljanjem (Foto: RTV Glas Drine)

Na današnjem sastanku usaglasili su i da se prema višim nivoima pošalje prijedlog rješavanja situacije u općinama koje se nalaze u blizini entitetske linije kako bi mogli ostvarivati prava na podršku. Podsjetimo, veliki broj poljoprivrednika živi u jednom, a obrađuje njive u drugom entitetu zbog čega ostaju bez pomoći.  

Posljednji primjer kada su poljoprivrednici ostali bez prava na podršku je podjela goriva. Nekoliko velikih proizvođača u Sapni nije ostvarilo pravo na besplatno dizel gorivo koje je Vlada FBiH osigurala iz robnih rezervi kao pomoć proljetnoj sjetvi.  


Tagovi

Sapna Fedahija Hrnjić Poljoprivrednici Mljekari Otkupna cijena mlijeka Protesti Zudin Mahmutović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.