Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 08.08.2015. 14:40

Francuski Program podrške stočarstvu!

Na koji će način francuska Vlada pružiti podršku stočarima?

Foto: depositphotos.com, photography
  • 467
  • 41
  • 0

Francuski ministar poljoprivrede Stéphane Le Foll sastao se 24. srpnja s predstavnicima svih dijelova mliječne proizvodnje i distribucije. Uočena je krizna situacija na međunarodnom planu, posebice u pogledu maslaca i mlijeka u prahu.

Pripremajući se za sjednicu ministarskog vijeća EU 7. rujna, Le Foll je rekao da će odlučno tražiti mjere na razini Unije, poglavito dizanje interventnih cijena pa je od prisutnih zatraži da u tom pravcu mobiliziraju svoje europske mreže.

Program podrške stočarstvu

Francuska vlada je potkraj srpnja 2015. donijela program podrške stočarstvu u 24 točke, od kojih su neke kratkoročne, a druge strukturne i usmjerene na izvoz, proizvodnju energije i jačanje ugovornih odnosa. Povodom kratkoročnih mjera, Vlada apelira na prerađivače i velike trgovačke lance da dignu otkupne cijene na način kako su to obećali prije par mjeseci.

Francuski poljoprivrednici pokazali snagu?

Država će, zajedno s bankama poraditi na restrukturiranju srednje- i dugoročnih dugovanja stočara koji su se našli u neprilikama, posebice mladih i novih ulagatelja. Država će najizloženije uzgajivače pomoći sa svotom od 50 milijuna eura u servisiranju kredita i s još 16 milijuna eura da pokrije njihove obvezatne uplate u posebni socijalni fond sela (zdravstveno osiguranje i razne socijalne beneficije).

Nužno povećanje cijena

Svi akteri mliječne mreže moraju poduzeti korake za očuvanje domaće proizvodnje.

Le Foll je pozvao sve aktere mliječne mreže na odgovornost. Do kraja godine, uzgajivači se moraju uvjeriti u perspektivu pozitivnih pomaka cijena, što zahtijeva da se u vrlo teškoj i neizvjesnoj međunarodnoj situaciji mlijeko mora dodatno vrednovati na nacionalnom tržištu.

Distributeri su se obvezali da od kolovoza u okviru bilateralnih pregovora sa svojim dobavljačima povećaju cijene nekim primarnim proizvodima koji se prodaju pod njihovim imenom, a obrađivači mlijeka su se obvezali da tako povećana sredstva prenesu na uzgajivače. Svi su se složili da je naročito u ovom teškom razdoblju važno inzistirati na francuskom podrijetlu sirovina.

Usklađivanje trgovačkih odnosa

Akteri koji bi u komercijalnim ili ugovornim diskusijama imali poteškoća u provedbi ovog dogovora, mogu se obratiti Usklađivaču trgovačkih odnosa u poljoprivredi. Svi su se sudionici složili da jednake zahtjeve treba postaviti i na ugostitelje i radnje s niskim maržama. Ministar se obvezao da će tijekom idućih dana kontaktirati te aktere i podsjetio na odluku vlade 22. srpnja da se zalaže za lokalne nabave u menzama u okviru državnih struktura.

Odgode uplata za osiguranje i poreza na dohodak, financiranje regija pogođenih sušom, oprost poreza na neizgrađeno zemljište, produžetak vremena za uplate PDV-a su aktualne mjere koje se predlažu!

Le Foll je najavio da će sazvati novi sastanak predstavnika mliječne mreže nakon EU sastanka 7. rujna da bi na osnovu izvješća Usklađivača trgovačkih odnosa u poljoprivredi provjerio primjenu i rezultate upravo postignutog dogovora.

Intervencija države i banaka!

Javna investicijska banka će izdati jamstva do pola milijarde eura poduzećima uzgoja da bi osigurala podmirenje njihovih dugovanja prema dobavljačima. Takve intervencije uključuju odgodu iduće uplate za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, olakšanje u financiranju potreba regija pogođenih sušom, oprost poreza na neizgrađeno zemljište ugroženim uzgajivačima, manji produžetak vremena za uplate PDV-a te odgodu uplate poreza na dohodak.

Strukturne mjere odnose se na subvencije u visini od 10 milijuna eura marketinškim akcijama mesa i mliječnih proizvoda na vlastitom i stranim tržištima, pooštrenje kontrola etiketiranja izvornosti proizvoda, angažman države da u zadanim pravnim okvirima provodi preporuke kojima se pogoduje lokalnim nabavama, a usmjeravat će se i lokalne samouprave da provodi te preporuke.

Reaktiviranje francuskog izvoza

Tu je i reaktiviranje državnih izvoznih jamstava kako bi se održao izvoz goveđeg mesa tradicionalnim grčkim kupcima u okviru normalizacije tamošnjeg bankarstva, kao i operacionalizacija programa francuskog izvoza mesa donesenog prije tri godine. Jačat će i zahtjevi usmjereni na strane vlasti da odobre francuske izvoznike, naročito u Aziji i u Sredozemlju. U tijeku je i oslobađanje od lokalnih prireza svih instalacija za obradu otpada (metanizacija), ali i prilagodba otkupne cijene elektriciteta proizvedenog u instalacijama za obradu otpada. Potpora će najviše biti usmjerena primjeni sunčane energije u objektima uzgoja, a europsko financiranje će biti usmjereno na u okviru Junckerovog plana, na projekte metanizacije.

Planira se ulaganje 120 milijuna eura u program kojim bi se dugoročno promicala konkurentnost proizvodno-distribucijskog sustava te poboljšanje komercijalnih i ugovornih odnosa u proizvodno-distribucijskim sustavima životinja, kao i pojednostavnjenje administrativnih procedura oko uzgoja i poboljšanje kontrola seljačkih gospodarstava. U tijeku je i zaštita uzgoja ovaca protiv vuka i prijedlog Bernskoj konvenciji i EU da se vuka više ne kvalificira kao strogo zaštićenu vrstu.

Foto: depositphotos.com, photography33, Prijevod: Udruga Život


Tagovi

Francuska Vlada Mjere pomoći Restrukturiranje Dugovanje Obvezatne uplate Podrška stočarstvu Fe Foll Servisiranje kredita Podrijetlo sirovine Mliječna mreža Usklađivanje trgovačkif odnosa Dodatna vrijednost Izvornost proizvoda Jamstvo Subvenc


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]