Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gatačko goveče
  • 19.01.2021. 09:30

Gatačko goveče: Osnovano udruženje u cilju zaštite i unaprjeđenje rase

Proizvodni vijek gatačkog govečeta u prosjeku iznosi 8-10 laktacija (takođe ima grla i sa 15 laktacija).

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 465
  • 150
  • 1

Gatačko goveče je u periodu oko 1950. godine činilo 90 odsto cijelokupnog fonda goveda regiona Hercegovine. Pasmina se kasnije proširila i na područje Crne Gore, Dalmacije i sjeverno preko Kalinovika sve do Sarajeva. Područje uzgoja predstavlja širi region opštine Gacka kao i planinski dio Hercegovine sa prosječnom nadmorskom visinom oko 1.200 metara. Klima je surova, kontinentalna, prosječne temperature oko 8°C, sa dugom hladnom zimom i kratkim toplim ljetom, te godišnjom količinom padavina od oko 1.600 mm.

Proizvodni vijek ovog govečeta u prosjeku iznosi 8-10 laktacija (takođe ima grla i sa 15 laktacija). Proizvodnja mlijeka je oko 3.600 kilograma na farmi dok kod poljoprivrednih proizvođača u vlastitom uzgoju ima i grla sa više od 4.500 kg mlijeka, sa prosjekom od 3,9% mliječne masti i 3,4 bjelančevina.

Potreba da se zaštiti rasa

Masa tijela krava je 470 - 500 kg, visina grebena 125 cm, dužina trupa 150 cm, prirast od 0.9 kg kod ženskih pa preko 1,2 kod muških jedinki. Tjelesne mjere su poslednjih decenija selekcijom uzgajivača većim djelom izašle iz svojih okvira jer su pretežno ostavljana za proizvodnju naprednijih grla, sa većom visinom grebena, što je čest slučaj koji se danas susreće. Vijek prvog pripuštanja kreće se od 15 do 22 mjeseca, a prosječna težina novorođene teladi je oko 35-45 kg.

Osim što predstavlja kulturno blago Bosne i Hercegovine, ova vrsta nudi mogućnost da se od nje dobije govedo primjereno domaćim uslovima klime i mogućnostima ishrane, a koje se već odlikuje skromnošću, izdržljivošću i odličnim zdravljem. Krajem prošle godine u Gacku je održana osnivačka skupština udruženja pod nazivom "Udruženje uzgajivača gatačkog govečeta". Organizacija  je nastala iz potrebe da se sačuva i zaštiti ova pasmina, a djelovaće u sklopu zemljoradničke zadruge u ovom gradu.

U planu unaprjeđenje uzgoja 

Ciljevi pomenutog udruženja svakako će biti okupljanje većeg broja uzgajivača gatačkog govečeta, rad na njegovom unapređenju i zaštiti, kao i zaštiti autohtonih proizvoda i geografskog porijekla istih (kajmak, sir, cijeli sir, kajmak i sir iz mijeha) ali i svih drugih koji su nastali preradom mlijeka ove, kao i drugih rasa goveda i ovaca koje se uzgajaju na navedenom području. Svakako da je neophodno osnivanje udruženja uzgajivača preko kojeg bi se odvijale aktivnosti na unaprijeđenju uzgoja. Takođe organiziranjem uzgojnog centra i uz primjeren uzgojno - selekcijski rad moguće je proizvoditi dovoljno grla ove plemenite rase

Danas se na području Gacka, Nevesinja, Bileće, Berkovića i Kalinovika uzgaja oko 8.500 grla gatačkog govečeta. Zastupljeno je kako vještačko osjemenjavanje tako i prirodno parenje. Najveći broj grla nalazi se u Gacku, gdje su i najbolji proizvodni rezultati, a za brojne stručnjake iz veterinarske i poljoprivredne sfere predstavlja neiscrpan izvor izučavanja goveda i objavljivanja naučnih radova dok za ljude iz ovog kraja ono znači i kultni simbol njihovog gradića kroz vijekove!


Tagovi

Gatačko goveče Autohtone rase Plemenite rase Proizvodnja mlijeka Kulturno blago BiH Uzgajivači Vještačko osjemenjavanje


Autor

Dušan Andrijašević

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, radi kao referent za poljoprivredu. Svoje buduće školovanje i usavršavanje bazirao na izučavanju gatačkog govečeta i njegovoj zaštiti (u planu je i pisanje knjige). Član komore inženjera poljoprivrede RS, zaljubljenik u prirodu i životinje.