Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 11.11.2022. 10:30

Glibanović: Građani moraju znati da farmeri nisu osjetili slast poskupljenja mlijeka

Proizvođači mlijeka u TK traže da već na novembarskim fakturama otkupna cijena bude uvećana za 10, a u decembru još pet feninga.

Foto: Depositphotos/subinpumsom
  • 281
  • 158
  • 0

Farma od 45 muznih grla, po trenutnim otkupnim cijenama mlijeka u Tuzlanskom kantonu, ne može podmiriti osnovne troškove proizvodnje. Kaže ovo, navodeći svoj primjer, Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK. Već 40 godina proizvode mlijeko, a težu situaciju ne pamte. 

"Imam cijenu od 0,80 KM/l. Isplata na moj račun može da pokrije potrebe kupovine stočne hrane i određenih proizvoda, plaćanje veterinarskih usluga, doprinosa. Šest članova moje porodice skoro za džabe radi. Kada bih prodao kabastu hranu koju sam proizveo, više bih zaradio nego prodajom mlijeka za dvije godine po ovim cijenama", kaže Glibanović. 

Otkupna cijena mora biti viša

Kod manjih proizvođača, kako se moglo čuti na nedavno održanom sastanku farmera u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, situacija je još lošija. Oni mlijeko prodaju po cijeni od 0,64 KM po litru. Od prerađivača traže da se aktivnije uključe u pronalazak rješenja kako bi se proizvodnja održala te zahtijevaju da već na novembarskim fakturama otkupna cijena bude uvećana za 10, a u decembru još pet feninga.  

Dogovoreno povećanje otkupne cijene mlijeka u USK

"To bi nama dosta značilo jer na kraju ove proizvodne godine možemo reći da je bilo puno nedaća od poskupljenja repromaterijala, goriva, stočne hrane i suša koja je dovela usjeve do čiste propasti gdje su gubici 50-60 posto", dodaje prvi čovjek tuzlanskih proizvođača mlijeka. 

Otkupljivači, ističe, nisu pratili poskupljenja i dizali cijene prema proizvođačima, dok je u marketima situacija mnogo drugačija. Cijena mlijeka u prodajnim centrima u stalnom je rastu.

"Građani koji svakodnevno koriste ovu namirnicu misle da smo mi cijene digli. Naprotiv. Mi nismo osjetili slast tog poskupljenja, ali ako se ne ispune naši uslovi mi ćemo morati poduzeti određene korake, to ćemo znati kada dobijemo fakture za novembar", kaže Glibanović. 

Traže hitnu reakciju

Farmeri očekuju i hitnu isplatu poticaja za silažni kukuruz s nivoa Federacije BiH, kako bi uspjeli nabaviti još sijena, silaže, sjenaže i kako bi preko zimskih dana uspjeli koliko-toliko sačuvati grla. U TK, kao i drugim dijelovima BiH, proizvodnja mlijeka bilježi pad. Prema riječima našeg sagovornika, u prethodne dvije godine proizvodnja je iznosila oko 33-34 miliona litara, a samo u prvoj polovini ove godine manja je za milion i po litara u odnosu na prva dva kvartala lani.   

Bulut: Busaju se da su patriote - hrana uvozna, a na farmama katanci

Inače farmeri u Tuzlanskom kantonu proizvedu oko trećinu potreba stanovništva TK za mlijekom. O svojim odlukama upoznali su i nadležne u Vladi TK. 

"Uputili smo dopis da što hitnije krenu s isplatom sredstava koja su donesena rebalansom budžeta da bi proizvođači, dok je još lijepih dana, stigli ući mehanizacijom na njive i posijati dodatne hektare ozima, graška, zobi, grahorica, djeteline, kako bi u proljeće nadomjestili nedostatak kabaste hrane koja meni može da bude do početka marta. Ako budem morao čekati prvi otkos bit ću primoran smanjiti broj grla na farmi", ističe. 

On dodaje kako je nužno da Ministarstvo poljoprivrede TK uspostavi aktivniju saradnju s proizvođačima, jer bi od toga korist imali svi građani. Farmeri su uputili i prijedlog da agrarni budžet za narednu godinu iznosi 20 miliona KM. 


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Otkupna cijena Eldin Glibanović Farma Poljoprivreda Poticaji Cijene mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.