Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miratorg
  • 20.01.2021. 07:30

Gradi se najveća europska klaonica svinja

U zapadnom dijelu Rusije se gradi klaonica u kojoj tvrtka Miratorg planira preraditi 4,5 milijuna svinja godišnje.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 10.944
  • 991
  • 0

Radovi na izgradnji najvećeg europskog kompleksa za proizvodnju svinjskog mesa bliže se kraju. Riječ je o investiciji jednog od najvećih ruskih proizvođača svinja - Miratorgu. Grade ga u regiji Kursk, u zapadnom dijelu te zemlje, nešto više od 100 kilometara od granice s Ukrajinom.

"Preradit će 4,5 milijuna grla godišnje", rekao je Roman Starovoyt, guverner Kurske oblasti. Međutim, investitorima ne ide baš sve po planu kada su u pitanju izdaci za gradnju. Kako piše pigprogress, isprva su očekivali da će izgradnja koštati 68 bilijuna rubalja (preko 760 milijardi eura), a kasnije se iznos popeo na čak 96 bilijuna rubalja (oko 1,07 bilijuna eura).

S prvom fazom rada na postrojenju za preradu koje je od samog grada Kurska udaljeno 30-ak kilometara, započelo se prošle godine dok se u ovoj očekuje linija za klanje i rezanje mesa.

7,7 milijuna grla godišnje

Cilj strategije ove tvrtke je obraditi 7,7 milijuna grla godišnje, a uz klaonicu uspostaviti i proizvodnju žitarica za krmne smjese. U toj će ruskoj regiji biti izgrađeni novi kompleksi svinjogojskih farmi, a plan im je godišnja proizvodnja i prerada 503.000 tona te vrste mesa. Kako napominju, koristit će moderne tehnologije koje će im pomoći u kontroli troškova, ali i jamčiti manji utjecaj na okoliš i klimu.

Krajem prosinca prošle godine Miratorg je izvijestio o izbijanju afričke svinjske kuge (ASK) na jednoj od svojih farmi. No, kasnije nisu objavili koliko su životinja morali usmrtiti i je li izbijanje bolesti utjecalo na njihov opskrbni lanac. Peto je to zabilježeno izbijanje ASK-a u toj regiji u roku od dva mjeseca, što ju stavlja u visoko rizično područje od novih zaraza.

Naime, sredinom studenog u tom je dijelu Rusije epidemija pogodila farmu tvrtke Reut gdje su morali eutanizirati 20.000 ovih životinja. Bilo je to jedno od najvećih razmjera zaraze zabilježenih u toj zemlji tijekom prošle godine. Smatra se da se od tada bolest počela širiti u zapadnoj regiji. 

Najveća farma koza

U slučaju Miratorga ne očekuju se ozbiljne posljedice iako bi situacija s ovim virusom mogla usporiti razvojne planove tvrtke i omesti trgovinske odnose.

Podsjetimo, u Rusiji se gradi i farma koza koja će odnijeti titulu najveće u toj zemlji. Na njoj će se uzgajati 20.000 ovih životinja i to za proizvodnju mlijeka, a projekt je procijenjen na oko 50 milijuna eura.


Tagovi

Rusija Klaonica Europa Miratorg Najveća


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]