Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jančo
  • 30.07.2015. 18:00

Gradska djeca koja se ne boje svinjogojskih izazova

Farma svinja francuske selekcije Pen Ar Lan, osnova su oko čega se danas vrti život četveročlane obitelji Jančo u Punitovcima.

  • 815
  • 100
  • 0

Kada dvoje gradske djece postanu poljoprivrednici i svinjogojci, onda je to stvarno razlog da ih se posjeti. Nina i Goran Jančo su doista takav primjer.

Goran je iz Đakova, a Nina iz Osijeka. Zajedno SU išli u srednju školu i polazili studij veterine u Zagrebu. No, danas oboje doktori veterinarske medicine, nakon što su jedno vrijeme proveli u velikim firmama te kombinatima, odlučili su okrenuti stvar drugačije. Došli su u Punitovce i podigli farmu svinja na kojoj oboje rade i zapošljavaju još devet djelatnika.

U posjeti OPG Jančo iz Punitovaca, kandidatima za najbolji OPG Hrvatske.

Oni su i kandidati za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj, kao predstavnici Osječko-baranjske županije. Prilika da ih posjetimo bila je svojevrsna radionica na njihovoj farmi o načinu zbrinjavanja gnojovke i krutog gnoja Samson prikolicama.

Penerlan krmače iz Francuske

"Imamo 220 krmača pasmine Penerlan i 6.000 tovljenika godišnje", priča Goran Jančo stojeći s nama na brani iznad lagune koju smo netom rješavali cisternom.

Uzgaja svinje Penerlan. Kompanija Pen ar lan France je poduzeće za selekciju svinja, osnovano je od strane Francuskog instituta za svinjarstvo u cilju stvaranja nove linije nerasta za poboljšanje proizvodnje tovljenika na francuskom tržištu. Terminalni, višelinijski nerast, pod oznakom P76 je u vrlo kratkom vremenu postigao izniman uspjeh. Ove svinje, osim kod obitelji Jančo, uzgajaju se kod mnogih obitelji u Italiji, Brazilu, Poljskoj, Kanadi, Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji i Bačkoj.

Još kada smo pisali o prvom dolasku Pen Ar Lan svinja u Hrvatsku, tamo smo sreli i supružnike Jančo. Saznali smo i o kakvoj se selekciji radi. Krmača daje 28 do 30 tovljenika tijekom godine. U Francuskoj na farmama postižu da tovljenik za 135 dana starosti dostigne 115 kg. S Goranom smo išli i na neke stručne ekskurzije po Europi. Možemo slobodno reći da je ova obitelj pripremljeno ušla u ovaj posao i odabrala odlične svinje s kojima će raditi.

Spremno ušli u posao

"Cijeniti rad i da se od rada mora živjeti cilj nam je naučiti i našu djecu Karla i Marka", rekao je nedavno Jančo za državnu televiziju povodom izbora njegova OPG-a za uzorno mlado obiteljsko gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

Na farmi je instalirana svinjogojska oprema marke Schauer koja je također vrhunska i u smještaju svinja, a posebice u organizaciji hranidbe. Obitelj Jančo i zbog velike proizvodnje ima i pozamašnu ratarsku proizvodnju pa je ulaganje u nove tehnologije konstantno i potrebno. Saznajemo da je zainteresiran za podizanje još jedne veće farme.


Fotoprilog


Tagovi

Jančo OPG Svinje Pen Ar Lan Farma Csterna Gnojovka Nina Goran Jančo Tovljenici Samson OBŽ Penerlan Selekcija svinja P76


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?