Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada TK
  • 07.04.2022. 15:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Hitna pomoć stočarstvu u TK - 200 KM po muznom grlu

Mjere su donesene imajući u vidu poskupljenje đubriva, potrebu za sijanjem što većih površina zemljišta te da proizvođači mlijeka uglavnom proizvode kukuruz za potrebe vlastite farme

Foto: Maja Celing Celić
  • 324
  • 82
  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona je u cilju ublažavanja posljedica poskupljenja izmijenila je i dopunila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini. Njime su, za stvaranje uslova za optimalnu sjetvu stočnih žita planirana sredstva od 200,00 KM po muznom grlu.

Mjere su donesene imajući u vidu poskupljenje đubriva, potrebu za sijanjem što većih površina zemljišta te da proizvođači mlijeka uglavnom proizvode kukuruz za potrebe vlastite farme, odnosno za ishranu vlastite stoke.

U cilju održivosti i povećanja poljoprivredne proizvodnje, današnjim zaključkom je Vlada zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da hitno uputi Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prijedlog za izmjenu Pravilnika o uslovima i načinu korištenja sredstva ostvarenih od zamjene, zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

Proizvođačima besplatno dodijeliti državno zemljište (Foto: Željka R.K.)

"Ovim izmjenama bilo bi omogućeno da vlada kantona, na prijedlog kantonalnog ministarstva i saglasnosti jedinica lokalne samouprave, donese i odluku kojom se poljoprivredni proizvođači oslobađaju plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području kantona za godinu u kojoj je poljoprivredna proizvodnja ugrožena prirodnim i drugim nesrećama, kao i tržišnim poremećajima", saopćeno je iz Vlade TK. 

Time bi se, kako dodaju, smanjile parafiskalne naknade koje opterećuju poljoprivredne proizvođače, među kojima je i zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.


Tagovi

Stočarstvo Vlada TK Poljoprivrednici Stočari Muzna grla Tuzla Državno zemljište


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.