Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna agencija
  • 21.07.2018. 13:30

HPA objavila izvještaj o ocjeni vanjštine krava simentalske pasmine

HPA je započela s izradom izvještaja za uzgajivače simentalske pasmine goveda koji se izrađuje i dostavlja uzgajivačima nakon obavljene ocjene.

Foto: Hrvatska poljoprivredna agencija
  • 464
  • 25
  • 0

Ocjena vanjštine za simentalsku pasminu u kontinuitetu provodi se već 20 godina. Kao što je i najavljivano, HPA je započela s izradom izvještaja za uzgajivače simentalske pasmine goveda koji se izrađuje i dostavlja uzgajivačima nakon obavljene ocjene. Izvještaj se izdaje na zahtjev uzgajivača.
Izvještaj je, kao i drugi izvještaji kontrole proizvodnosti, uzgajivačima dostupan preko postojeće web aplikacije za posjednike. Poznato je da osobine vanjštine imaju veću ili manju povezanost s funkcionalnim (zdravlje, dugovječnost, lakoća teljenja, protok mlijeka) ili proizvodnim (mliječnost) svojstvima goveda.

Uzgajivači koji se bave uzgojem, uz pomoć ovakvog izvještaja mogu uspoređivati međusobno svoje krave u stadu ili svoje stado s nacionalnim prosjekom za ista svojstva. Sustavan uzgojno – selekcijski rad preduvjet je genetskog unaprjeđenja stada i cjelokupne pasmine na nacionalnoj razini.

Ocjena vanjštine prvotelki simentalske pasmine provodi se u skladu s preporukama radne grupe "Exterieur“ i ocjenjuje po sustavu ocjenjivanja "Flekscore 11“. U zaglavlju izvještaja, nalaze se osnovni podaci o uzgajivaču, razdoblju ocjene i ocjenjivaču. Razdoblje ocjene može obuhvaćati jednu ili više ocjena (npr. višestruka ocjena krava u zadnjih godinu dana). Ukoliko se radi o jednoj ocjeni, na izvještaju će biti prikazani samo podaci  ocjene tog dana, kao što je prikazano u primjeru.

U izvještaju su prikazane prosječne vrijednosti za svojstva okvira u ocjenjivanom stadu zatim prosjek u RH kao i preporučeni raspon. Nakon toga, na isti način prikazane su prosječne vrijednosti za svojstva mišićavosti, nogu i vimena.

Skupne ocjene (okvir, mišićavost, noge i papci, vime) formiraju se iz odgovarajućih pojedinačnih ocjena, a iskazuju se u rasponu od 68 do 93 odnosno opisno (od nedovoljan do izvrstan). Također, prikazana je distribucija ocjenjenih grla prema razredima skupnih ocjena i čistoće vimena.

U završnom dijelu izvještaja prikazane su skupne ocjene pojedinačnih grla.

Treba istaknuti da je ovakav izvještaj u simentalskoj populaciji nov i može biti vrlo koristan uzgajivačima, pogotovo pri izboru bika za osjemenjivanje. Osim putem web aplikacije za posjednike, uzgajivač izvještaj linearne ocjene simentalskih krava može dobiti i putem područnog ureda HPA

Sve informacije u svezi izvještaja, ali i drugih funkcionalnosti web aplikacije za posjednike, uzgajivači mogu dobiti u Službi za razvoj govedarstva (e-mail: govedarstvo@hpa.hr ili tel: 01/3903-123).


Tagovi

HPA Simentalke Ocjena vanjštine


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.