Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 01.07.2021. 10:05

HPK: Rast cijena žitarica i stočne hrane ugrožava domaću proizvodnju

U posljednjih godinu dana došlo je do dramatičnog rasta sirovina na svjetskom tržištu, ali i u Hrvatskoj dok je nastavljen pritisak uvoza mesa i mlijeka po izuzetno niskim dampinškim cijenama, upozoravaju iz HPK.

Foto: Depositphotos/accept001
  • 394
  • 313
  • 0

Drastičan rast cijena žitarica i stočne hrane ugrožava stočarski sektor i domaću proizvodnju mesa, upozorava Hrvatska poljoprivredna komora,

Naime, navode, u posljednjih godinu dana došlo je do dramatičnog rasta sirovina na svjetskom tržištu, ali i u Hrvatskoj (žitarice, stočna hrana i dr.), dok je nastavljen pritisak uvoza roba (meso, mlijeko, mesne prerađevine) po izuzetno niskim dampinškim cijenama.

"Ovaj paradoks dodatno ugrožava cijelu stočarsku proizvodnju i plasman mesa i drugih proizvoda, a trenutna situacija zahtijeva i intervenciju Vlade RH i resornog ministarstva", poručuju iz Komore. 

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), koje su poslali, cijene pšenice na razini EU u svibnju prošle godine bile su 187,64 eura za tonu, a ove godine u istom mjesecu 222,06 eura. U Hrvatskoj je u tom razdoblju cijena skočila sa 163,99 na 199,29 eura za tonu.

Cijena kukuruza u promatranom razdoblju u EU je narasla sa 165,64 na 241,55 eura, a u Hrvatskoj sa 143,06 na 196,54 eura za tonu. "Istodobno, veleprodajne cijene svinjskih polovica pale su u godinu dana za 19,17 posto (s 19,77 kn/kg na 15,98 kn/kg), a telećih polovica za gotovo 6 posto (sa 42,70 kn/kg na 40,18 kn/kg)", upozoravaju iz HPK koja će o gorućem pitanju sutra održati konferenciju za medije. 

Točnije, predsjednik HPK Mladen Jakopović sa suradnicima, članovima sektorskih odbora, govorit će o izuzetno teškom stanju u stočarskoj proizvodnji. 


Tagovi

Cijene žitarica Stočarski sektor Stočna hrana HPK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)