Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarski sektor
  • 14.09.2021. 16:00

HPK zbog krize stočarstva zatražila isplatu avansa potpora, ali i sastanak u Ministarstvu

Predložene su i hitne kratkoročne te srednje i dugoročne mjere kako bi se spriječio kolaps u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.080
  • 285
  • 0

Zbog alarmantne situacije u stočarstvu, održan je najavljeni sastanak Hrvatske poljoprivredne komore sa šest sektorskih Odbora na kojem su predložene hitne kratkoročne te srednje i dugoročne mjere kako bi se spriječio kolaps u ovoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka.

"Zaključeno je kako je potrebno na idućem sastanka definirati rokove i iznose kratkoročnih mjera pomoći, te da APPRRR u što kraćem roku krene s isplatom jesenske rate potpore stočarima do 15. listopada, isplata 90 posto iznosa od iznosa potpora“, stoji u priopćenju HPK.

Također, zatraženo je zadržavanje kukuruza i uljarica u RH, odnosno obnova robnih zaliha.

Što se tiče dugoročnih, predložili su mjere za obilježavanje hrvatskih proizvoda, obnovljive izvore energije, klanje na gospodarstvima i preradu, rješavanje pitanja poljoprivrednog zemljišta kao i mjeru vezano za kapitalno investiranje u skladišta žitarica i prerada. 

Temeljem zaključaka s održanog sastanka Hrvatska poljoprivredna komora uputila je hitan dopis Ministarstvu poljoprivrede od kojeg je zatražila novi sastanak do kraja ovog tjedna, budući da je položaj stočara u RH s obzirom na novonastali poremećaj na tržištu žitarica nepovoljan i rizičan za cijeli sektor.

Kako navode, tekuća godina može se okarakterizirati kao izuzetno teška za stočare, a njihov trenutni položaj na domaćem, ali i na zajedničkom tržištu trenutno je pod utjecajem izrazito nepovoljnih tržišnih čimbenika uzrokovanih post Covid-19 krizom.

K tome, dodaju, analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazala je kako je došlo do naglog rast cijena inputa, odnosno troška hranidbe stoke, koji je do skoka u 2021. godini ukupno bio do otprilike 50 posto materijalnih troškova, a trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70 posto. Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane, gdje je u nekim slučajevima rast cijena veći od 50 posto. 

Prekid proizvodnje mlijeka najavilo 50 posto hrvatskih farmi?!

"Takva situacija na tržištu uzrokuje poslovanje s gubitkom analiziranih sektora stočarstva", napominju i dodaju da je sukladno tome razlika cijene koštanja i prosječnih tržišnih cijena kod tova junadi iznosi -5,16 kn, sustavu krava – tele -4,66 kn, proizvodnje mlijeka -1,58 kn) tova svinja -4,06 kn, tova pilića -2,43 kn, proizvodnje jaja -0,16 kn. Slična tržišna situacija također je u sektoru ovčarstva i kozarstva, ističu u HPK.


Tagovi

HPK Stočarski sektor Sastanak Hitne mjere


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.