Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarska industrija
  • 18.05.2015. 10:20

HR peradari će postati dio stranih konglomerata?

Hrvatski potrošači možda neće jesti manje kvalitetna jaja i pureće meso, ali će doći do odljeva profita iz hrvatske peradarske industrije u inozemne gospodarske centre.

  • 379
  • 49
  • 0

Hrvatska peradarska industrija bit će integrirana u strane konglometare i konzorcije, ako na nacionalnoj razini ne počne proces udruživanja, teza je koja je iznesena na XI. znanstveno-stručnom simpoziju Peradarski dani koji su održani u Šibeniku u organizaciji Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI). U praksi to ne znači da će hrvatski potrošači jesti, primjerice, manje kvalitetna jaja i pureće meso, već će doći do odljeva profita iz Hrvatske u inozemne gospodarske centre.

"Danas je posebno aktualna prilagodba naših peradarskih proizvođača otvorenom tržištu EU. Kao mala zemlja, relativno mali proizvođač, teško konkuriramo velikim proizvođačima koji imaju niže troškove proizvodnje. Druga njihova prednost jest to što se oni nalaze na velikim tržištima s potrošačima veće kupovne moći. Ostvarivanjem većih cijena na domicilnom tržištu, idu s niskim cijenama prema drugim tržištima pa samim tim i prema nama. Uvoz u Hrvatsku je dosta intenzivan", kaže predstojnik Centra za peradarstvo pri HVI Vladimi Savić te pojašnjava utjecaj navedenih čimbenika na domaću industriju.

Strani profitni viškovi uništavaju domaću proizvodnju

"Mi smo s Peradarskih dana i prije ulaska Hrvatske u EU slali poruku da se naši peradarski proizvođači moraju udružiti. Ne mora to biti jedinstvena proizvodnja, ali moraju imati udruge s kojim bi nastupali prema drugima. Jedino tako mogu postavljali uvjete. Ako oni ostanu neujedinjeni, moje predviđanje jest da će oni biti integrirani u velike integratore koji vladaju EU. Ti veliki integratotri neće morati nužno ni kupiti domaće tvrtke, ali će one raditi za njih. To će se odraziti na hrvatsku ekonomiju jer će doći do odljeva profita.

Domaće tvrtke brzo su se upoznale s novim tržišnim uvjetima koji su aktualni od kada je Hrvatska ušla u EU. Nije moderno govoriti o problemima pa se češće spominje riječ izazovi. U tim izazovima domaći proizvođači ostali su bez tržišta zemalja CEFTA-a, ne postoji više carinska barijera uvozu iz zapadnoeuropskih zemalja. Predstavnici gospodarskog sektora na Peradarskim danima spominjali su tržišni napad dampinškim cijenama. Strani proizvođači koriste profitne viškove ostvarene na domicilnom tržištu za rušenje tržišne cijene na našem tržištu, što za posljedicu ima pad prodaje prometa domaćih tvrtki."

Negativna trgovačka slika

Da je situacija daleko od idilične, svjedoče i podaci koje je iznio prvi čovjek gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočara, Branko Bobetić.

Primjerice, uvoz konzumnih jaja u Hrvatsku je s 846 tona u 2012. godini porastao na 2.830 tona u 2014. godini. S druge strane, izvoz je pao sa 649 tona u 2012. godinu na 510 tona u 2014. godini.

Maksimalan kapacitet nesilica je pao s 2,566 milijuna u 2012. na 1.698 milijuna u 2014. godini. Istina, ima i nekih pozitivnih kretanja, ali su ona nedovoljna da uravnoteže negativnu trgovačku sliku.

U takvim uvjetima, u Croatiastočaru zaključuju kako će buduća tržišna konkurentnost u značajnoj mjeri ovisiti i o efikasnosti korištenja EU fondova koji bi u budućim investicijama trebali doprinijeti ne samo unapređenju tehnološkog procesa, već i smanjenju troškova proizvodnje, stvaranju proizvoda veće dodane vrijednosti - a samim time i ukupnom povećanju proizvodnje prema očekivanim EU i globalnim trendovima u narednim godinama.


Tagovi

Vladimir Savić Udruživanje Konkurentnost Uvoz Peradarski dani Peradarska industrija Otvoreno tržište Troškovi proizvodnje Odljev profita CEFTA Integracija Branko Bobetić Croatiastočar Pad prodaje Profitni viškovi Dodana vrijednost


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P