Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba ovaca
  • 24.12.2022. 12:00

Hranidba ovaca tijekom zime, na što paziti?

Sijeno, dobro pripremljena silaža od cijele stabljike kukuruza uz dodatak prekrupe ili sjenaže, može osigurati kvalitetnu hranu ovcama tijekom zime.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.148
  • 93
  • 0

Sve do prvih mrazeva i pojave slane, ovce mogu izlaziti na ispašu. Kako savjetuju stručnjaci, tada ih treba izgoniti nešto kasnije, a prije paše dati im malo suhe hrane. Ispaša je najekonomičniji način hranidbe ovaca, ali se u ovom periodu ona mora zamijeniti zimskim režimom.

"Najbolju zamjenu svježoj hrani po nizu osobina predstavlja silaža. Pri pripremi silaže gubici u hranjivim tvarima su niži nego pri pripremi sijena. Kod nas još uvijek postoji nepovjerenje prema silaži kao hrani za ovce, a važno je napomenuti da je silažu dobre kvalitete moguće koristiti za sve kategorije ovaca, s izuzetkom mlađe janjadi. Za kvalitetnu koriste se cijele biljke kukuruza", kaže savjetodavac Predrag Jokić i dodaje da ukoliko se koriste biljke koje se teže siliraju kao što su leguminoze potrebno je masi dodati oko pet posto prekrupe kukuruza kako bi se proces ukišeljavanja normalno odvijao. Prekrupu kukuruza potrebno je ravnomjerno izmiješati s biljnom masom koja se silira.

Osigurati dovoljne količine svih hraniva

Ukoliko je dobra hranidba, ovce će dobro podnijeti hladnoću i mraz. Ono na što stručnjaci još ukazuju je da im prije početka zime treba osigurati dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje.

Sve do prvih mrazeva i pojave slane, ovce mogu izlaziti na ispašu 

"Prijelaz s paše na zimsku hranidbu treba provoditi postupno i što je moguće kasnije. Kada se pojave slana i inje ovce kasnije trebaju ići na ispašu, ali im je potrebno i dati malo suhe hrane. Kako bi se što bolje prilagodile, preporuka je i da se sijeno daje i nakon paše, pa onda iz dana u dan povećavati količinu. Na taj način će sijeno postati glavna hrana čim se prestane s pašom." 

Ovce vole "finije" sijeno

Poljoprivrednici koji imaju ovce, za zimu najčešće pripremaju sijeno koje predstavlja osnovnu hranu. Vrlo je bitno da bude dobro pripremljeno i skladišteno, pa u tom slučaju predstavlja odličnu zamjenu za svježu travu u periodu do prve paše na proljeće. Hoće li sijeno biti kvalitetno, prije svega ovisi od toga kakva je kvaliteta trave, a on itekako ovisi od sastava, faze u kojoj je trava košena, a bitan je i način pripreme, sušenja i čuvanja. 

Sijeno od lucerne, crvene djeteline i drugih biljaka ima veći udio proteina, kalcija i karotena od livadskog i to ga čini boljom hranom, a stručnjaci kažu da ovce vole "finije" sijeno s dosta lišća.

Prijelaz s paše na zimsku hranidbu treba provoditi postupno

Silaža i hranidba gravidnih grla

Stočna hrana može biti presuha, naročito za one koji imaju manji broj grla, pa se uglavnom pribjegava pripremi sjenaže.

"Sjenaža se po svojim osobinama nalazi između sijena i silaže. Sadrži od 40 do 60 posto suhe tvari jer je potrebno da ona prethodno provene. Oni koji imaju ovce trebaju znati i da hrana koja se njima daje ne smije biti smrznuta ili pokvarena", kaže Jokić. 

Posebnu pažnju treba posvetiti gravidnim ovacama kako ovakva hrana ne bi izazvala pobačaj.

"Grlima u posljednjoj trećini graviditeta treba osigurati kvalitetniju hranu, a jedan dio obroka u tom periodu trebaju činiti i koncentrirana hraniva i to u količini od 100 do 250 grama. Najveću pažnju treba posvetiti u vrijeme janjenja i dva do pet dana po porođaju. Sijeno davati po volji uz manje količine koncentrata kao što su mekinje, zob i treba voditi računa da ovce ne popiju veće količine vode", kaže ovaj savjetodavac i dodaje da su potrebe ovaca nakon janjenja za proizvodnju mlijeka visoke i u ovom razdoblju trebaju dobiti najkvalitetniji obrok.

Obratiti pažnju na hranidbu gravidnih ovaca (foto: J. Kuzmić)

"Tada treba davati sijeno i silažu najbolje kvalitete, dok koncentrirna hraniva davati u količini od 250-300 grama za svako janje koje doji." 

Ovcama je potrebno prvo davati ona hraniva koja se brzo i u potpunosti pojedu, a to su koncentrirana i sočna, pa tek onda im dati sijeno. Ukoliko se muzu, silažu i hraniva sa specifičnim mirisom treba davati po završenoj mužnji. U zimskom periodu voluminoznu treba davati dva do tri puta tijekom dana, a koncentriranu dva puta. 


Tagovi

Silaža Hranidba ovaca Sijeno Sjenaža Gravidne ovce


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka s iskustvom dužim od dva desetljeća.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer