Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba peradi
  • 21.05.2017. 14:00

Hranidba peradi do vrhunca nesivosti

O načinu uzgoja i smještaja pilića te hranidbi peradi!

  • 1.431
  • 85
  • 0

S obzirom na sve veću i veću prehrambenu ovisnost o uvoznoj hrani, nužno je, na adekvatan i primjeren način voditi brigu o domaćim životinjama te tako, na što bolji način, proizvesti domaću i zdravu hranu.

Upravo stoga, odlučili smo se na informiranje poljoprivrednika o načinu uzgoja i smještaja pilića te hranidbi peradi. Govorimo li o načinu uzgoja i smještaja pilića, prije svega moramo znati da govorimo o tehnologijama uzgoja brojlera, pilenki i kokoši.

Useljavanje jednodnevnih pilića u pripremljenu farmu

Uzgoj pilenki počinje useljavanjem jednodnevnih pilića u pripremljenu farmu i traje 18 tjedana nakon čega se premještaju u farme za proizvodnju konzumnih jaja. Uzgoj pilenki se obavlja podnim sistemom, prema uputama i tehnološkim normativima koji važe za "Lohman Brown-classic" pasminu. Temperatura i osvjetljenje kod uzgoja pilenki nije ista od prvog do 18. tjedna. Nakon 18. tjedna pilenke se sele u objekte za proizvodnju konzumnih jaja.

Vrhunac proizvodnje (94%) kokoši postižu u 6. mjesecu života

Uzgoj kokoši najčešće je kavezni. Kokoši za proizvodnju konzumnih jaja u proizvodnju ulaze u dobi 4,5 mjeseca, a vrhunac proizvodnje (94%) postižu u 6. mjesecu života. Nesilice se drže u proizvodnji oko 12-14 mjeseci, a za to vrijeme po nesilici se proizvede, ovisno o hibridu i do 320 jaja. Nakon toga jato koje je sudjelovalo i proizvodnji zamjenjuje se novim jatom. Te za proizvodnju jaja namijenjenih za konzum, koriste se isključivo međulinijski hibridi, s bijelom ili smeđom bojom ljuske jajeta.

Uzgoj pilenki za proizvodnju rasplodnih jaja

Roditeljsko jato podrazumijeva uzgoj pilenki za proizvodnju rasplodnih jaja. Njihova jaja se nakon provjere stavljaju u inkubatore i podvrgavaju inkubaciji. Tijekom inkubacije potrebno je ovoskopirati jaja, s ciljem da se izdvoje neoplođena jaja, kao i jaja s uginulim zametkom.

Inkubacija pilećih jaja traje 21 dan

Inkubatorska stanica se vezuje uz inkubaciju tj. period od začetka pileta, njegov život u jajetu i samo njegovo ležanje. Inkubacija pilećih jaja traje 21 dan i to u vrijeme jaja borave u samom inkubatoru pri odgovarajućoj temperaturi i relativnoj vlažnosti zraka. Inkubatori su smješteni u inkubatorskoj stanici gdje se i odvijaju svi procesi.

Mitarenjem se prekida normalni ciklus proizvodnje

Mitarenje ili mijenjanje perja prirodni proces u ptica koje se ciklički odvija u drugoj polovici godine. Spolne aktivnosti vezane uz funkciju razmnožavanja prelaze u fazu mirovanja. Mitarenjem se prekida normalni ciklus proizvodnje i određenim postupkom dovodi se do prestanka nesivosti, a nesilice istodobno pripremaju za naredni ciklus proizvodnje. Prisilno ili forsirano mitarenje koristi se za produženu nesivost i veću ekonomičnost proizvodnje te ga je najbolje već provoditi u osmom ili devetom mjesecu proizvodnje.

Smjese za nesilice moraju biti kompletne

U intenzivnoj proizvodnji jaja kvalitetna hrana i pravilna hranidba imaju posebno značenje. Hrana za nesilice čini najveću stavku u troškovima proizvodnje, oko 50-60%. Smjese za nesilice moraju biti kompletne, sadržavati biološki punovrijedne sirovine s dobro izbalansiranim aminokiselinama sastavom i optimalnom količinom minerala, mikroelemenata, vitamina i drugih dodataka.

Na svaku pogrešku u hranidbi nesilice reagiraju smanjenim uzimanjem hrane

Na svaku pogrešku u hranidbi ili nekompletnu smjesu nesilice reagiraju najprije smanjenim uzimanjem hrane, i dakako padom nesivosti. Pogreške tijekom dužeg razdoblja vrlo se teško popravljaju. Gubitak samo nekoliko jaja po nesilici na velikom broju može biti znatan financijski gubitak.

Nužna je stalna kontrola svih sirovina koje ulaze u sastav smjese, kao i samih smjesa

Isto tako nužna je stalna kontrola svih sirovina koje ulaze u sastav smjese, kao i samih smjesa. Hrana može biti kontaminirana mikroorganizmima ili nekim drugim štetnim tvarima. Od bakterijskih kontaminacija na prvom mjestu su salmonele, koje mogu uzrokovati velike štete u proizvodnji.

Pravilan raspored hrane tijekom dana

Od devetog do 16. tjedna pilenke se hrane smjesama manje kalorične i proteinske vrijednosti. Ptice u prirodi uzimaju veće količine hrane uvečer te stoga se preporučuje pravilan raspored hrane tijekom dana.

Razdoblje do 17. tjedana iziskuje posebnu hranidbu

U razdoblju od 17. tjedana uzgoja pa do 5%-tne nesivosti pilenke treba hraniti smjesom za prije pronošenje bogatijom energijom, kalcijem i neznatno fosforom. Konzumiranje hrane povećava se za oko 35% i često je nužno poticanje uzimanje hrane. Peletiranom hranom dobiju se bolji prirasti od hranjenja brašnastim smjesama. Preporučuje se da je 80% peleta veličine između 0,5 i 3,2mm.

Davanjem grita stimulira se apetit i razvija mišićni dio želuca

Davanjem grita stimulira se apetit i razvija mišićni dio želuca. Nakon 8. tjedna pa nadalje daje se 3 g grita po životinji mjesečno, veličine granula 4-6mm.

Vrhunac nesivosti postižu nesilice u dobi od 30 do 40 tjedana

Vrh nesivosti postižu nesilice kada su u dobi od 30 do 40 tjedana pa se tek nakon toga, kad prestane potreba za hranom koju troše za porast tjelesne mase i kad nesivost postupno otpada, može se donekle smanjivati hranidbena vrijednost krmne smjese u sadržaju bjelančevina i aminokiselina.

Tjelesne težine nesilica tijekom proizvodnje, kao i visina proizvodnje, najbolji su pokazatelji pravilne hranidbe.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Hranidba Potrošnja mesa Ekstenzivan uzgoj Konzumna jaja Potrošnja jaja Nesivost Želudac peradi


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!