Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 31.08.2020. 15:05

Hrvatska bez afričke svinjske kuge, sufinanciranje ograda i dalje dostupno

Javni poziv za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja i dalje je otvoren, a postoji i nagrada za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Jumpstory
  • 170
  • 12
  • 0

Hrvatska je zahvaljujući veterinarskim stručnjacima i izvrsnoj suradnji lovoovlaštenika i posjednika svinja uspjela ostati zemlja u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj pojave afričke svinjske kuge (ASK), priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako podsjećaju, u svrhu podizanja svijesti provedena je opsežna javna kampanja i edukacija u svrhu pravilne i pravovremene primjene svih propisanih mjera. Već sada su vidljivi rezultati provedbe kategorizacije farmi u smislu poboljšanja biosigurnosnih uvjeta - od listopada 2019. godine do travnja 2020. više od 15% farmi je popravilo biosigurnosne uvjete. 

Javni poziv za sufinanciranje i dalje je otvoren

Također, u 2019. i 2020. godini osigurali su putem javnog poziva ukupno 3,9 milijuna kuna za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom. Ovu mjeru sufinanciraju u iznosu od 80% prihvatljivim korisnicima, dodijeljena sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za poboljšanje uvjeta biosigurnosti, kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja bolesti sprečavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama.

"Javni poziv je i dalje otvoren do utroška sredstava ili najkasnije do 31. listopada 2020. godine. Do sada su za ovu svrhu isplaćena sredstva za 98 korisnika u ukupnom iznosu većem od 1,2 milijuna kuna, koji na taj način uz malen udio vlastitih ulaganja čuvaju svoju proizvodnju te općenito svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj", navode iz Ministarstva.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane (UVSH), kao nadležno tijelo za zdravlje životinja u RH, prati situaciju, a naređena je i mjera smanjenja populacije divljih svinja u lovištima i obveza provođenja biosigurnosnih mjera u lovištima. 

Dojava o lokaciji uginule divlje svinje 

Također, za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine, fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna. Lokacija lešine može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu nalazi ili na email adresu: veterinarstvo@mps.hr, odnosno, na broj telefona 099/4392-507 na kojem je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena.

Potiču i dostavu uginulih divljih svinja u svrhu pretrage na ASK, za što se isplaćuje naknada od 750 kuna, od kojeg 400 kuna pripada nadležnom lovoovlašteniku, a 350 kuna ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

"Znamo da je jedina učinkovita mjera zaštite od unosa virusa visoka razina biosigurnosti na farmama i lovištima i zato posjednike svinja i lovce kontinuirano informiramo o rizicima te ih ujedno pozivamo na savjesno pridržavanje svih preporuka i mjera. Moramo biti odlučni i ustrajni u provođenju propisanih mjera zaštite jer pojava bolesti na samo jednoj farmi može ugroziti našu svinjogojsku proizvodnju“, izjavila je ministrica Marija Vučković pohvalivši dosadašnju suradnju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Afrička svinjska kuga Divlje svinje Sufinanciranje Uzgoj svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).