Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 02.06.2022. 16:30

Hrvatska i dalje bez afričke svinjske kuge, razlog su biosigurnosne mjere?

Da bi se takvo stanje održalo potrebno je još snažnije ustrajati na provedbi visoke razine biosigurnosti na svim objektima sa svinjama, tijekom lova divljih svinja te u svim aktivnostima u kojima se može doći u kontakt s ovim virusom, kažu iz resornog ministarstva.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 219
  • 86
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) trenutno je glavno pitanje zdravlja životinja, a sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ove bolesti pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, od prve njene pojave na području EU 2014. godine, bolest se proširila na veliki broj država članica te je trenutno prisutna u Bugarskoj, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj i Italiji, dok je Rumunjskoj u potpunosti izvan kontrole. Osim u državama članicama EU, ASK se proširila i na Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Ukrajinu.

Također, u više navrata zabilježene su pojave virusa na područjima udaljenim više od 500 kilometara od prethodno zaraženog područja.  

U RH nema potvrđenih slučajeva 

"Uzroci ovakvog širenja afričke svinjske kuge u većini slučajeva povezuju se s ljudskim faktorom što još jednom dokazuje važnost provedbe svih preventivnih mjera i dodatnih mjera opreza od strane držatelja svinja, lovaca, ali i cjelokupne javnosti", kažu iz Ministarstva.

Kako navode, ASK je najveća prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske te populaciji divljih i domaćih svinja.

Iako nije nikada potvrđena u RH to se, napominju iz Ministarstva, uglavnom može zahvaliti i brojnim preventivnim mjerama koje se poduzimaju još od 2018. godine, da bi se takvo stanje održalo potrebno je još više i snažnije ustrajati na provedbi visoke razine biosigurnosti na svim objektima sa svinjama, tijekom lova divljih svinja te u svim aktivnostima u kojima se može doći u kontakt s ovim virusom i prenijeti ga na veliku udaljenost.

Pozivaju se posjednici svinja, lovci i zainteresirana javnost da se informiraju o ovoj bolesti i preventivnim mjerama putem veterinarskih organizacija, na web stranici te putem poveznice.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Ministarstvo poljoprivrede Uzgoj svinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.