Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruceloza goveda
  • 20.04.2021. 09:00

Hrvatskoj dodijeljen status države službeno slobodne od bruceloze goveda

Kao najmlađa zemlja članica, Hrvatska je postala dvadeseta zemlja s ovim statusom u EU.

Foto: Vedran Stapić
  • 218
  • 140
  • 0

Republici Hrvatskoj dodijeljen je status države službeno slobodne od bruceloze goveda, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Provedbena Odluka komisije (EU) 2021/596 o izmjeni Priloga II. Odluci 2003/467/EZ stupila je na snagu 14. travnja 2021. u službenom listu Europske unije, a ovom činu prethodio je opsežan postupak pripremanja dokumentacije te podnošenja zahtjeva za priznavanje cijelog teritorija države službeno slobodnim od navedene bolesti, a  koji je, u ime Republike Hrvatske, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane uputila Europskoj komisiji u studenom 2020. godine.

Nakon detaljne procjene i analize podataka o provedbi višegodišnjih nacionalnih programa nadziranja i iskorjenjivanja bruceloze u populaciji goveda, EK je donijela Odluku kojom nam se priznaje status države članice službeno slobodne od bruceloze goveda za cijelo državno područje. 

Time je Hrvatska kao najmlađa zemlja članica postala dvadeseta zemlja s ovim statusom u EU.

Posljednji slučaj u RH 1964. godine

Inače, bruceloza goveda bakterijska je zarazna bolest koju uzrokuje Brucella abortus

Značajna je zbog ekonomskih šteta koje nanosi u proizvodnji (pad plodnosti i mliječnosti), ali i činjenice da je opasna zoonoza, što znači da se sa životinja može prenijeti na ljude i uzrokovati ozbiljnu bolest, a posljednji slučaj u Hrvatskoj potvrđen je 1964. godine. 

Kontrola i iskorjenjivanje ove bolesti provodi se u RH sukladno EU propisima od 2010. godine, a za priznavanje ovog statusa bilo je potrebno sustavno provoditi sveobuhvatne veterinarske mjere nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja bolesti na terenu te osigurati dosljednost i suradnju u obavljanju poslova od strane ovlaštenih veterinarskih organizacija, Hrvatskog veterinarskog instituta, veterinarske inspekcije Državnog inspektorata, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane te posjednika životinja.

Provedba nadziranja ove bolesti 

Jednako tako, u svrhu održavanja statusa RH kao zemlje slobodne od bruceloze goveda, vrlo je važna daljnja kontinuirana provedba nadziranja ove bolesti i to pasivnog nadziranja putem isključivanja bolesti kod pobačaja te aktivnog nadziranja uzorkovanjem goveda sukladno važećem programu.

"Dobiveni status opetovani je dokaz dobre organiziranosti i uspješnog rada veterinara te čvrsta garancija svim građanima da je očuvanje javnog zdravlja jedan od prioriteta veterinarske struke“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Naglasila je kako jedino provedbom svih propisanih mjera od strane posjednika i veterinara može se učinkovito spriječiti unos bolesti, a ranim otkrivanjem pojave bolesti spriječiti njeno daljnje širenje i time smanjiti negativne posljedice. "Također, podsjećamo posjednike da se u svom svakodnevnom radu sa životinjama pridržavaju osnovnih biosigurnosnih mjera“, poručila je.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Bruceloza goveda Bakterijska bolest Ekonomske štete Kontrola Iskorjenjivanje Republika Hrvatska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]