Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinje u prometu
  • 17.06.2019. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Kaštel, Split

Ima i toga: Zavezao konja za auto i vozio po cesti!

Prizor izazavao nevjericu, smijeh ali komentare da je nehumano ovako postupati sa životinjama. Zakon o zaštiti životinja je izričit: Zabranjeno je trčanje životinja privezanih uz motorno prijevozno sredstvo koje je u pokretu.

Foto: Facebook/Prometne zgode i nezgode
  • 1.023
  • 364
  • 0

Čuda se ne događaju svaki dan, ali čuđenja ima. Kako drugačije reagirati na prizor koji je viđen jučer u jutarnjim satima na cesti nadomak Kaštela kod Splita. Da bi konja prebacio s jedne na drugu lokaciju, ovaj vozač ga je zavezao za vozilo i - ajde. Vozi. Auto u brzini, a konj kasom za njime. 

Vozač je tako, vjerojatno, počinio više prometnih prekršaja, ali i one koji reguliraju prijevoz domaćih životinja.

Naime, po Zakonu o zaštiti životinja, Članak 5., zabranjeno je ‘trčanje životinja privezanih uz motorno prijevozno sredstvo koje je u pokretu’. Propisana su posebna vozila za prijevoz, ali i ostali uvjeti koje regulira Pravilnik o uvjetima i načinu prijevoza životinja («Narodne novine», broj 116/05).  Podrazumjevaju se svi uvjeti koji osiguravaju dobrobit životinja, a vozač koji ih prevozi   odgovoran je i mora osigurati sve da životinje putuju udobno i da su sposobne podnijeti putovanje. 

U ovom slučaju vozača, vjerojatno i vlasnika ili nekoga koga je vlasnik zamolio ili unajmio da mu "prebaci" konja,  izgleda, ništa od toga "ne zarezuje". On je plemenitu domaću životinju zavezao za automobil, ne vodeći računa o tome da na ovakav način (možda) muči konja i ugrožava druge sudionike u prometu.

Fotografija koja je objavljena na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode, digla je prašinu na društvenim mrežama gdje izaziva nevjericu, smijeh, ali i gorko-šaljive uglavnom negativno intonirane komentare u kojima se opetuje da je nehumano ovako postupati sa životinjama. Samo rijetki u ovom "slučaju" nisu vidjeli ništa loše jer, kao, vidi se da je konj u dobrom stanju, ništa mu ne ne fali, "nije ispaćen". Možda ga njegov gospodar na ovakav način vodi u šetnju ili da trčkara za automobilom kako bi održavao  kondiciju?! 

A vi, poštovani čitatelji Agrokluba  -  što kažete?! Podsjećamo,  nedavno je sličan prizor zabilježen i na obilaznici kod Darde u Baranji kad je vozač kombija privezao konja za vozilo, upalio sva četiri žmigavca i vozio cestom dok je konj trčao za njim.


Tagovi

Prometne zgode i nezgode Zavezao konja za auto Zakon o zaštiti životinja Dobrobit životinja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije