Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 03.11.2019. 12:00

Ishrana sjenažom povećava mliječnost kod krava

Iskustvo sa terena pokazuje da uvođenje sjenaže u ishranu krava povećava mliječnost i to 0,5 litara po jednoj četvrti vimena, po jednoj muži.

Foto: Depositphotos/hin255
  • 465
  • 38
  • 0

Često je povratna informacija presudna u opredjeljenju stočara da koriste ovu ili onu hranu za ishranu stoke. Takvo iskustvo sa terena pokazuje da uvođenje sjenaže u ishranu krava povećava mliječnost i to 0,5 litara po jednoj četvrti vimena, po jednoj muži.

Korisne osobine i način pripreme kvalitetne sjenaže

Imajući u vidu sve prednosti sjenaže u odnosu na druge vidove pripremanja stočne hrane, preporuka je da se što je moguće brže i masovnije pređe na spremanje sjenaže za ishranu stoke. Šta je to što karakteriše ovo hranivo? Prije svega, to je sadržaj vlage, koji je od 40 - 60% Kod silaže je taj procenat 60 - 70 dok je kod sijena oko 30 odsto. Sjenaža se sprema od višegodišnjih leguminoza, travno leguminoznih smesa i trava.

Kako je najbolje pripremiti sjenažu

Konkretno, priprema sjenaže odvija se tako što se prvo masa ujutro pokosi, ostavi da provene do predveče, a onda se pred kraj dana prosušena masa kupi i stavlja u objekte. Na taj način dobija se hranivo odlične hranjive vrijednosti, kod kog je većina hranjivih sastojaka sačuvana, a kvalitet odličan. Što se tiče objekta, može da se koristi i objekat za silažu. Naravno, može da se pravi i novi, ali on poskupljuje proizvodnju pa se zato preporučuje korištenje već postojećih objekata. Kada se dotjera, masa se istovari u objekat, a zatim dobro sabije gaženjem traktorima ili na drugi način, isto kao pri spremanju silaže. I ovdje je cilj stvaranje anaerobne sredine, kako se masa ne bi pokvarila i kako bi se što duže održao kvalitet hraniva. Dužina isječene biljke je oko 1,5 cm.

Izbjegavajte smrznutu silažu u obroku krava

Dosta lakše i savremenije je kupiti mašinu koja sama pakuje provenutu masu, oblaže je najlonom i automatski stvara vakuum. Tako se prave bale sjenaže teške 400 kg. One se transportuju prednjim traktorskim vilama, mogu da se lageruju bilo gdje, a mogu dugo i da traju. 

Hranjiva kao i najkvalitetnije sijeno

Ovako spremljena stočna hrana zadržava visok procenat proteina i energije. Nema krunjenja listića biljaka (a tu je najviše proteina) kao pri pravljenju sijena i nema straha od uticaja loših vremenskih prilika na kvarenje hraniva. U odnosu na silažu, sjenaža ima veću vrijednost jer je manje vlage pa je po jedinici površine više hranjivih materija. Dokazano je da sjenaža ima hranjivih materija kao najbolje spremljeno sijeno, a posao oko pravljenja sjenaže je daleko manji, što je još jedan značajan momenat koji daje prednost ovakvom načinu spremanje hrane za stoku, a to je prije svega ekonomičnost.

Čime hraniti krave u zimskom periodu?

Dobro spremljena sjenaža može dugo da zadrži kvalitet, a pravilno izuzimanje je kao kod silaže - odozgo na dole najmanje 30 centimetara dnevno. Poslije toga opet ide dobro zatvaranje mase, savjetuje diplomirani inženjer stočarstva, Go­ran Jok­sić, iz PSSS Kragujevac.


Tagovi

Prednosti sjenaže Hranjivi sastojci Ishrana krava Mliječne krave Goran Joksić