Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 03.11.2021. 13:30

Isplata potpora kroz Mjeru 14: Definirano je 60 nadstandarda za dobrobit životinja

Europska unija potiče ulaganja u dobrobit životinja na farmama kroz Mjeru 14, a za što sve možete dobiti naknadu, pojasnio nam je dr.sc. Mato Čačić, načelnik sektora stočarstva u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Vesna Mijat
  • 3.781
  • 274
  • 2

Uslijed intenziviranja stočarske proizvodnje kvaliteta života farmskih životinja učestalo je stavljana u drugi plan. Veliki dio životinja koje nam daju hranu nisu imale priliku svoj kratki život provesti u miru i zadovoljstvu. Danas je ipak stanje drugačije i tema dobrobiti životinja postala je nezaobilazna. Europska unija potiče ulaganja u dobrobit životinja na farmama kroz Mjeru 14.

"Priča s dobrobiti životinja počinje 1965. godine kada je britanski odbor odlučio utvrditi kakvo je stanje s držanjem stoke na farmama. Već 1979. godine proglašeno je 5 temeljnih sloboda životinja. To su: pravo na ispravnu vodu i hranu, pravo na udoban smještaj, pravo na život bez boli, ozljeda i bolesti, pravo na prirodno ponašanje i pravo na život bez straha i opasnosti", pojašnjava dr.sc. Mato Čačić, načelnik sektora stočarstva u Ministarstvu poljoprivrede.

Ovih je pet sloboda 1989. godine preneseno u direktivu vijeća i postalo je temelj humanog postupanja sa životinjama. Za njih se dodjeljuju izravna plaćanja. No, mogu se prijaviti i dodatni nadstandardi za dobrobit životinja kroz Mjeru 14.

Isplate prema mjeri dobrobiti su vršene od 2018. godine u proteklom programskom razdoblju. "Mjera 14 predstavlja nadstandarde iznad spomenutih minimalnih 5 sloboda, a u čiju realizaciju stočar može uložiti dodatna sredstva i aplicirati za nadoknadu troškova", dodaje. Unutar Mjere razlikujemo 5 operacija (govedarstvo, kozarstvo, ovčarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo) i u svakoj operaciji nekoliko područja djelovanja (poboljšana skrb, poboljšani uvjeti smještaja, poboljšana hranidba, pristup na otvoreno i dr.).

Nisu potpore nego nadoknada troškova

Ova plaćanja ne smatraju se potporama nego nadoknadom za troškove koje će stočar generirati osigura li dodatnu kvalitetu života na farmi. "Primjerice, kod zahtjeva za povećanje podne površine za držanje životinja, ako stočar u prostoru dovoljnom za 10 životinja drži 9 grla, on je izgubio jedan dio prihoda i taj trošak mu se nadoknađuje isplatama preko Mjere 14“, objašnjava dr. sc. Čačić.

Dr.sc. Mato Čačić 

Nadstandardi su podijeljeni prema područjima i zahtjevima. Prilikom prijave stočar će najbolje sam za sebe odrediti koje mu je zahtjeve najjednostavnije osigurati za životinje.

Ponuđeni su razni standardi, od povećanja površina, koprološke pretrage za male preživače, poboljšane mikroklime, izmjene plana hranidbe, obogaćivanje ležišta, do pristupa na otvoreno. Neki su zahtjevi pak usko vezani uz vrstu životinje. Tako se za ovčarstvo podupire pregled papaka, a za svinjogojstvo se zabranjuje odsijecanje repova. Za perad s druge strane, proizvođači biraju između grupe nadstandarda poboljšana skrb i poboljšani uvjeti držanja, a za purane još mogu prijaviti područje i pristup na otvoreno. Za mljekarski je sektor jedan od najvažnijih zahtjeva poticanje analize krmiva na mikotoksine.

Različiti nadstandardi se mogu zadovoljiti na različite načine. Tako se i standard za obogaćivanje ležišta može provesti dodatkom određene minimalne količine slame dnevno po grlu ili postavljanjem gumenih podova. Poboljšavanje mikroklime na nekoj farmi može se postići ponekad i ponegdje grijanjem, a u drugoj prilici hlađenjem, ovisno o situaciji. Opcije su razne, a ono što je novo u nadolazećem programskom razdoblju je broj nadstandarda. Sada je definirano ukupno 60 nadstandarda i stočar će morati jako dobro isplanirati koje zahtjeve će prijaviti.

Svi kriteriji za prijavu na Mjeru 14 objavljeni su u Pravilniku o izravnim potporama i IAKS mjerama ruralnog razvoja. Dodatno, svi zahtjevi za dobrobit nabrojani su u prilogu istog pravilnika.

Zahtjevna mjera za koju je propisana edukacija 

Moguće je povećati kvalitetu života životinja na različite načine. No, ako stočar prijavi više standarda nego ih uspije osigurati, kontrola na terenu će utvrditi nesukladnosti i njemu će ili biti smanjene isplate ili izrečene sankcije. Najviše nepravilnosti tijekom prijava na mjeru dobrobiti u proteklom programskom razdoblju bilo je vezano uz neispunjavanje evidencije i neodlaske na obaveznu izobrazbu. Treba zapamtiti da je ovo zahtjevna mjera i propisana edukacija omogućava proizvođaču lakšu provedbu prijavljenih nadstandarda.

Najpopularniji zahtjevi među našim stočarima do sada su se odnosili na: povećanje podne površine, uvođenje plana hranidbe i obogaćivanje ležišta. "To su oni zahtjevi koje je našim stočarima bilo najlakše osigurati jer npr. teško da će netko s 500 krmača moći odjedanput njima osigurati pristup na otvoreno", pojašnjava.

Unutar Mjere 14 razlikujemo 5 operacija: govedarstvo, kozarstvo, ovčarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo

Također, dodaje da mljekari mogu prijaviti veliki broj nadstandarda od plana hranidbe, kontrole plijesni i mikotoksina u krmivu, povećanje podne površine, obogaćivanje ležišta i držanje na ispaši ili ispust. "Oni se mogu pronaći u velikom broju ovih zahtjeva. Evo recimo, samo za obogaćivanje ležišta je po grlu se isplaćuje 112 eura što nije zanemariva svota“, kaže dr.sc. Čačić. 

Koliko je novaca u igri?

U 2021. su notificirane izmjene Mjere 14 i sada je povećan broj nadstandarda na čak 60. Uvećan je i ukupan raspoloživi iznos za 130 milijuna kuna, pa je našim poljoprivrednicima na raspolaganju 220.000.000 kuna po godini.

Kako ostvariti potporu za Mjeru 14 Dobrobit životinja?

Prijave se zaprimaju od 8. ožujka do 17. svibnja u okviru Jedinstvenog zahtjeva za potpore i mjera je dobrovoljna. No, malo je onih koji ne bi htjeli svojim životinjama omogućiti lagodniji i sretniji život na farmi.


Fotoprilog


Tagovi

Mato Čačić Mjere ruralnog razvoja EU fondovi Mjera 14 Dobrobit životinja Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!