Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba stoke
  • 06.11.2021. 07:30

Istraživanje dokazalo: Mikroalge poboljšavaju zdravlje i rast teladi

Prema istraživačima, dodavanje 20 grama mikroalgi dnevno u hranu teladi idealno je za poboljšanje učinka njihovog rasta i zdravlja.

Foto: Depositphotos/makALEX
  • 212
  • 46
  • 0

Znanstvenici iz Kine i Irske istražili su u kojoj mjeri primjena mikroalgi utječe na učinak rasta i zdravstveno stanje teladi, a rezultate su objavili u časopisu Animal Feed Science and Technology.

Kako bi proveli istraživanje 50 teladi pasmine holstein hranili su različitim količinama mikroalgi. Deset životinja nije ih dobivalo u hrani i pripadaju kontrolnoj skupini. Deset ih je dobilo pet grama, isto toliko teladi 10 grama, zatim 20 i 40 grama dnevno. Svi su hranjeni punomasnim mlijekom 4. do 22. dana od teljenja, a zatim zamjenom za mlijeko do 60 dana starosti.

Prema rezultatima, najviše na težini su dobila telad hranjena s 20 grama algi i to 15 posto dnevnog povećanja tjelesne mase u odnosu na kontrolnu skupinu. Međutim, oni koji su hranjeni s 40 grama dobili su manje na težini, prenosi agrarheute.

Jačaju i obrambeni sustav 

Istraživači smatraju da se telad udebljala zbog utjecaja dokosaheksaenoične kiseline (DHA) koje pripada omega-3 masnim kiselinama za koju se vjeruje da potiče sintezu proteina u mišićima.

Dodavanje mikroalgi također je poboljšalo obrambeni sustavi životinja. Koncentracije enzima katalaze i glutation-peroksidaza u serumu raste linearno s povećanjem doze. Prema znanstvenicima, to ukazuje na poboljšani antioksidativni status, a time i na bolje zdravstveno stanje teladi.

Njihov zaključak je da je 20 grama mikroalgi dnevno idealno za poboljšanje učinka rasta i zdravlja teladi.

Osim toga, dokazano je da se uvođenjem morskih algi u hranidbu krava smanjuju emisije plinova. Tako je istraživanjem kojeg smo objavili početkom godine otkriveno da takav način hranidbe smanjuje izbacivanje metana (CH4) u atmosferu i to za 82 posto. Testom je utvrđeno da ne utječu na okus mlijeka niti mesa.


Tagovi

Telad Hranidba Alge Istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]