Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest goveda
  • 03.01.2023. 12:00

Izdano upozorenje zbog virusne bolesti goveda

Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da se na području županija srednje i južne Dalmacije dodatno obrati pažnja

Foto: Depositphotos/FOTO4440
  • 953
  • 68
  • 0

Tijekom studenog 2022. u Italiji na otocima Siciliji i Sardiniji potvrđeni su prvi slučajevi epizootske hemoragijske bolesti (EHD) goveda u Europskoj uniji.

Radi toga iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da se na području županija srednje i južne Dalmacije dodatno obrati pažnja na znakove koji bi mogli uputiti na tu bolest.

Riječ je o vektorskoj nekontagioznoj virusnoj bolesti domaćih i divljih preživača, prvenstveno bjelorepih jelena (Odocoileus virginianus) i goveda. Ovce i koze također su osjetljive, ali obično ne razviju kliničke znakove bolesti.

Koji su simptomi?

Uzročnik bolesti je virus iz roda Orbivirus i srodan je virusu bolesti plavog jezika (BPJ). Bolest se prenosi komarčićima (Culicoides spp.) što uvjetuje sezonsku pojavu bolesti, uglavnom u kasno ljeto i jesen.

Bjelorepi jelen je najteže pogođena vrsta, pri čemu perakutni oblik ima visoku stopu smrtnosti. Uginuće nastupa za 12 sati, a najkasnije za 2-5 dana. Klinički znakovi sllični su onima pri infekciji virusom BPJ.

U goveda se klinički znakovi javljaju rijetko, a mogu se javiti: gubitak apetita, povišena tjelesna temperatura, groznica, otečen jezik plavkaste boje (cijanoza i otok), pojačano slinjenje, upala očnih spojnica (konjunktivitis), upala sluznice usta, respiratorni poremećaji, mršavost, hromost, i crvenilo kože vimena. Uginuće može nastupiti kao rezultat dehidracije i komplikacije uslijed upale pluća.

Uspostavljene zone ograničenja

Zbog pojave EHD uspostavljena je zona ograničenja sa zabranom premještanja svih preživača u radijusu od 150 km oko žarišta.

U uzorcima životinja sa Sardinije i Sicilije genotipizacijom i sekvenciranjem cijelog genoma virusa potvrđeno je izravno sjevernoafričko podrijetlo virusa koji je identičan soju izoliranom u Tunisu.

S obzirom na trenutnu rasprostranjenost istog virusa u Tunisu, a vjerojatno i njemu susjednim zemljama, mogao se, baš kao u ranijim slučajevima prodora virusa BPJ, predvidjeti prodor bolesti u države južne Europe.

Iz Ministarstva podsjećaju posjednike životinja da sve kliničke znakove bolesti žurno i bez odgađanja prijave veterinaru u svrhu kliničkog pregleda i uzorkovanja s ciljem ranog otkrivanja bolesti.  


Tagovi

Epizootska hemoragijska bolest EHD Italija Goveda Virusna bolest


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?