Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mobilni svinjac
  • 20.09.2021. 07:30

Izumili mobilni svinjac - programiran je i sam se kreće po pašnjaku

Riječ je o staji koja štiti svinje od vanjskih utjecaja, opskrbljuje ih vodom i hranom te se postupno kreće po pašnjaku kako bi svaki dan imale novu podlogu.

Foto: Facebook/Ukkö Robotics
  • 120
  • 19
  • 0

Kanadski tehnolog Daniel Badiou iz tvrtke Ukkö Robotic dizajnirao je mobilni svinjac. Kako piše Pig progress, riječ je o staji koja štiti životinje od vanjskih utjecaja, opskrbljuje ih vodom i hranom te se postupno kreće po pašnjaku kako bi životinje svakodnevno imale novu podlogu i travu. Osim toga, vlasnik u njemu može kontrolirati i prozračivanje.

Nakon više od dvije godine njegovog testiranja na matičnoj farmu u Manitobi, inovator je zaključio da se može koristiti i na manjim gospodarstvima. Tijekom istraživanja zapaženo je da svinje manje napadaju jedna drugu i ne grizu repove.  

Može primiti do 50 svinja

Ovi mobilni objekti dolaze u različitim veličinama. Najveći su kapaciteta za oko 50 svinja, ovisno o željenoj gustoći stada. Jedinicama je za rad i kretanje potrebno najmanje 2,8 hektara pašnjaka. Ovisno o veličini, u svakoj se može skladištiti hrana i voda za oko pet do sedam dana. Inovatori ističu da se dostava hrane i vode može obaviti terenskim pick-up vozilima.

Staje se mogu programirati za kretanje različitim brzinama, ovisno o tome koliko je stoke, terenu i stanju pašnjaka. Svaki se dan pomiču u prostoru na oko 2 do 9 metara. Potpuno su automatizirane, a jedinice same prepoznaju kada su stigle do kraja pašnjaka i automatski će se okrenuti.

Svinjci imaju solarno punjenje s kapacitetom baterije dovoljnim za rad do pet dana bez sunca. Dizajnirani su tako da mogu raditi čak i za vrijeme oštrih zima u sjevernim predjelima Kanade poput Manitobe.

Ravnomjernim premještanjem životinja na pašnjaku smanjuje se prekomjerna ispaša i gnojidba, napominju inovatori spomenute tvrtke. Prema njima, to doprinosi zdravlju tla i omogućuje farmerima da usvoje dobru poljoprivrednu praksu s manje radne snage. Također, omogućuje im da eksperimentiraju s različitim travama i pokrovnim usjevima.

Osim toga, ova tvrtka u ponudi ima i robotsku staju za piliće. Pogledajte kako ona izgleda: 


Tagovi

Mobilni svinjac Kanadski izum Pašnjak Daniel Badiou Mobilna staja Ispaša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.