Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo u Brčko Distriktu
  • 18.09.2017. 19:00

Izvezao oko 180 tona mesa u Tursku

Zahvaljujući izvoznom aranžmanu Ibrahim Fazlović iz Maoče kod Brčkog je dosada plasirao 180 tona utovljene junadi

Foto: I. Fazlović
  • 9.400
  • 711
  • 0

U bosanskohercegovačkom agraru itekako ima pozitivnih promjena. Ova priča je primjer da farmeri koji su se odlučili na izvoz mesa u Tursku, nakon dugo vremena odlično posluju. Zahvaljujući izvoznom aranžmanu Ibrahim Fazlović iz Maoče kod Brčkog je dosada plasirao 180 tona utovljene junadi. Što je za njega, ali i ostale farmere najbitnije, sve je u dogovorenom vremenu uspio i naplatiti.

Nakon višedecenijske nesigurnosti sa kojom su se susreli bh. farmeri, pokretanje i izvoz mesa u Republiku Tursku, po unaprijed utvrđenim i dogovorenim cijenama, još uvjek djeluje prilično nestvarno. Naviknut na neizvjesnost u ovom poslu Ibrahim još uvijek oprezno pristupa ovom poslu.

"Najprije sam počeo raditi ne razmisljajući o tome kome ću prodati tovnu junad, ali nakon ponude iz Turske, shvatio sam ozbiljnost ovog posla", istakao je Fazlović.

Što je za Fazlovića, ali i ostale farmere najbitnije, sve je u dogovorenom vremenu uspio i naplatiti.

Ono što Fazlović navodi kao dozu neizvjesnosti, jeste da još uvjek ne zna na koji period će junad izvoziti za Tursku, jer kako kaže, zadovoljan je načinom poslovanja i volio bi da ima garanciju za neki duži period.

Cijena otkupa je prihvatljiva

Otkupna cijena je prihvatljiva i iznosi 4 KM po kilogramu, a dosad je Ibrahim isporučio oko 180 tona mesa. Obzirom na specifičnost ove 2017.godine, na sušu koja je zadesila cijeli region, računica je itekako u prihvatljivim okvirima jer svaki farmer mora biti pripremljen za ovaj posao, bilo da je u pitanju rodna ili sušna godina. Silaže i zalihe od prošle godine dobro dođu nakon ovako sušnog perioda.

Da bi ušao u ovaj posao svaki farmer mora računati na vremenske neprilike i obezbijediti rezerve hrane za stoku.

Poticaj je odličan stimulans poljoprivrednicima

Redovna isplata poticaja u Brčko Distriktu predstavlja dobar stimulans za poljoprivrednike na ovom području. Ibrahim uz pomoć četvoro djece i supruge hrabro ide naprijed, jer im ovaj posao već deceniju predstavlja osnov njihove egzistencije.

Otkupna cijena je prihvatljiva i iznosi 4 KM po kilogramu.

Prema statističkim podacima u 2017. godini je dosada za Tursku izvezeno oko 8.000 tona mesa. Obzirom da je Vijeće EU dalo saglasnost da se meso iz BiH može transportovati kopnenim putem, svi uključeni u ovaj biznis očekuju dobre rezultate i još bolju financijsku potporu.

Foto: I. Fazlović


Tagovi

Tovna junad Izvoz u Tursku Brčko distrikt Izvoz Cijena otkupa


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".