Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 07.10.2020. 07:30

Izvoz svinjetine ovisi o ASK u Njemačkoj - tko bi mogao nadoknaditi gubitak?

Za sljedeću godinu predviđen je pad izvoza svinjetine iz EU za čak 10%. Razlog je ponovo Kina.

Foto: Depositphotos/agnormark.gmail.com
  • 203
  • 11
  • 0

Rast izvoza svinjskog mesa iz Europske unije bit će znatno usporen jer se Njemačka suočava s trgovinskim ograničenjima nakon izbijanja afričke svinjske kuge (ASK).

Naime, ova je zemlja najveći proizvođač svinjetine u EU, a zabranjena joj je trgovina s glavnim zemljama uvoznicama, uključujući Kinu i Južnu Koreju i to nakon što je prošlog mjeseca otkriven ASK kod divljih svinja.

Kukuruz im propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Smatra se da je bolest u saveznu državu Brandenburg došla iz zapadne Poljske, a prema najnovijim podacima ondje je potvrđeno 49 slučajeva zaraze. 

Nakon što je EK u prvoj polovici godine predvidjela povećanje izvoza za 15%, uključujući udvostručenje količina za Kinu, ta je projekcija znatno promijenjena. Naime, očekuje se da će izvoz svinjskog mesa iz EU porasti za samo 2% tijekom 2020. godine, navela je Europska Komisija u izvješću o kratkočnim izgledima. 

Koje bi države mogle nadoknaditi gubitak?

U svojem prethodnom izvješću iz srpnja, prognoziran je 10%-tni porast pošiljki svinjetine za cijelu godinu.

No, u ovaj tjedan objavljenom dokumentu kaže se kako će razvoj izvoza iz EU ovisiti o sposobnosti Njemačke da zaustavi bolest. Napominje se kako praznine u opskrbi Kine i azijskog tržišta mogu djelomično popuniti Danska, Španjolska i Nizozemska.

U 2021. godini predviđa se pad izvoza od 10%, dijelom i zbog očekivanog smanjenja kineske potražnje. U EK smatraju da se rast svejedno ne bi nastavio, čak ni kada ne bi bilo ASK-a u Njemačkoj jer Kina intenzivno obnavlja vlastitu proizvodnju svinja koju je također desetkovala ova bolest.

Dokaz je posljednji primjer o kojemu smo već pisali na Agroklubu - farma na čak 12 katova na kojoj će se uzgajati 840.000 svinja godišnje.

Proizvodit će 840.000 svinja godišnje na farmama s 12 katova

Iako je uzgoj razdvojen po katovima opremljenim ventilacijskim sustavima, dizalizma za prijevoz, kako se životinje ne bi miješale, ipak ovakvi intenzivni sustavi i dalje mogu biti leglo bolesti.

Iduće godine predviđen pad proizvodnje za 1%

U proizvodnji svinjetine u čitavoj EU ove godine je predviđen pad od 0,5%, u usporedbi s prethodnim izgledima za porast od 0,5%. Naime, očekivalo se da će izbijanje ASK u Njemačkoj umanjiti oporavak proizvodnje u trećem tromjesečju, razdoblju kada je, s druge strane, oporavljena i potražnja nakon lockdowna. 

"Bilo kakav rast proizvodnje u četvrtom tromjesečju trebao bi doći tek iz Španjolske, Danske i Irske, koje su proširile svoja stada prošle godine, uključujući rasplodne krmače", tvrdi Komisija koja za sljedeću godinu predviđa pad proizvodnje svinjskog mesa u EU za 1%.


Tagovi

ASK Europska Komisija Svinjetina Proizvodnja Kina Izvoz svinjetine Svinjsko meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]