Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 28.11.2019. 15:00

Jača uzgoj goveda u sustavu krava-tele na krškim područjima?

Obitelji Jelić, Dujić i Umiljanović pravi su primjer hrabrosti i fajterstva. Kupili su nove junice pasmine salers i krenuli u uzgoj goveda na dalmatinskom kršu.

Foto: Petar Jelić, Ante Dujić i obitelj Umiljanović
  • 1.998
  • 205
  • 0

Iako je paša veliki problem u našim krškim krajevima kakva je i Dalmacija, stočari ipak imaju vjeru da mogu i na tim područjima uspjeti. Što uopće i raditi u selima na krškim područjima? Nema mora, nema kvalitetne zemlje, a ima stoke koja se može hraniti na tim krškim pašnjacima. Potrebno je imati i stalnu podršku države kako bi se moglo zakupiti zemljište za pašnjake, pa i ono kojima upravljaju Hrvatske šume, jer ne mogu svi raditi u Splitu, Pločama, Šibeniku, Zadru i drugim mjestima na moru. A trenutno stočari ističu da bi cijena zakupa ipak trebala biti niža.

Tradicionalno se na ovim područjima bavilo stočarstvom. Stoka je bila jedini izvor prihoda, a pašnjaci su bili usko povezani s natalitetom. Međutim, stočari pokušavaju iskoristiti i sadašnje površine koje su im dostupne.

"Novi sam u uzgoju salers goveda na otvorenom u sustavu krava tele", kaže Ante Dujić iz Skradina, uzgajivač magaraca i poznati proizvođač magarećeg mlijeka, čija je namjera u Dalmaciji širiti svoju proizvodnju. Ovoga puta u govedarstvu. Ante je inače i poznati golman mininogometaša Šibenika koji su bili najbolji u Europi.

 Ante Dujić pred štalom koju adaptira za salerke

U sličnu avanturu s govedima na paši krenuo je i Petar Jelić iz Lovreća. "Kod mene je puno kamenja, a pomalo trave. Prije tri mjeseca uzeo sam 24 junice salers pasmine. Za sada se dobro drže i one i ja. Planiram širiti stado do 100, možda najviše 120 grla. Za par mjeseci uzeo bi još dvadesetak ili 30 komada, no čekamo da se riješi situacija jer sve je državna zemlja i trenutno nemamo dovoljno ni pašnjaka ni zemlje. Kažu da bi se za par mjeseci moglo dobiti zemlje u najam pa ćemo vidjeti", rekao je Dujić prilikom našeg posljednjeg susreta na putu u pokrajinu Salers.

Tomislav, Frane i Petar Jelić s puno optimizma i vjere pokrenuli su uzgoj u najtežim mogućim uvjetima mora se priznati jer je doista kod njih pravi krš. Nedavno su bili u Francuskoj i birali junice za koje očekuju da će narednih godina svake godine dati po jedno tele.

Krave na paši obitelji Jelić

Obojica su članovi udruge Salers Croatia koja je priznata kao uzgojno udruženje na području Hrvatske, a koje je naslonjeno na uzgojni program i podršku Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i francuske Groupe Salers Evolution.

Objavljen je Javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u zakup šumskog zemljišta

Ova udruga je nedavno prezentirala i ono što radi obitelj Umiljanović iz Drniša. Sin Stipe uz veliku podršku oca Krešimira, majke Javorke i supruge Antonele, sam je izgradio staju koja zadovoljava sve uvjete za zimski smještaj njihova blaga. S puno optimizma uzgajaju salerse kojima pružaju puno pažnje i to se jako dobro vidi na njima, ističu u udruzi Salers i naglašavaju da ih najviše fascinira njihovo zajedništvo, zadovoljstvo i odlučnost u nastojanju da prošire i unaprijede uzgoj.


Fotoprilog


Tagovi

Petar Jelić Ante Dujić Salers Krški pašnjaci


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]